Styrelse ændrer grænseværdi for antibiotika

Med virkning fra 2015 siger grænseværdien for antibiotika til slagtekalve til 2,0 ADD. Det er realistisk opnåeligt, lyder vurdering

Kampen betalte sig. Ifølge slagtekalverådgiver Mogens Larsen har både Dansk kvæg og Fødevarestyrelsen meddelt, at grænseværdien for antibiotika til slagtekalve ændres fra de 1,2 ADD (Average daily dose) til 2,0 ADD med virkning fra 1. januar 2015.

- Det er en fornuftig beslutning, lyder det fra slagtekalverådgiveren, der tilbage i august i Effektivt Landbrug, sammen med dyrlæge Kenneth M. Krog og slagtekalveproducent Bent Askholm, udtrykte sin frustration og uforståelse over, Fødevarestyrelsens urealistisk lave grænseværdi.

- Og det er faktisk også den eneste, jeg ser, de har kunne tage, for de 1,2 ADD var helt urealistiske.

Lige under gennemsnitsforbruget

Mogens Larsen henviser til screeninger foretaget af Videncentret for Landbrug, der viser, at det er lige under gennemsnittet i forhold til forbruget i de danske slagtekalveproduktioner.

- Når små kalve bringes sammen fra forskellige malkekvægsbesætninger, er det umuligt at undgå sygdomsudbrud. Det er det samme med små børn, der begynder i institution. De bliver nemt syge, fordi de bringes sammen med børn fra andre miljøer, som deres immunforsvar ikke har modstandskraft overfor, siger han.                     

Han har derfor haft fuld forståelse for slagtekalveproducenternes frustration over den lave grænseværdi.

Realistisk opnåelig grænseværdi

- Et enkelt influenzaudbrud og så vil besætningen være på den forkerte side af grænsen, især hvis den hedder 1,2 ADD. En ændring af grænseværdien har simpelthen været nødvendig, hvis det skal være muligt, at drive slagtekalveproduktion med dyrevelfærd som førsteprioritet, siger Mogens Larsen.

- Nu får vi fra 2015 en ny grænseværdi, som tager højde for at slagtekalve er samlet fra mange forskellige besætninger og nu skelner man imellem slagtekalveproducenter og mælkeproducenter. Det er fornuftigt.

- Grænsen på 2,0 ADD er realistisk opnåelig, vurderer slagtekalverådgiveren.

Læs også