Svenske jordbrugsforskere vil nu forsøge at få visse sorter af en slags sojabønnner - såkaldte edamame-bønner - til at gro i Sverige.
Svenske forskere fra Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI)
og Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har sat sig for at forsøge at dyrke
sojabønner i Sverige i den kommende vækstsæson.
- Hvorfor importere dem fra Sydamerika, hvis de kan dyrkes i Sverige,
lyder argumentet for det forsøg med dyrkning af sorter af såkaldte
edamane-bønner, fremgår det af et nyhedsbrev fra JTI.
- Lokalt producerede edamane-bønner gør globale transporter
unødvendige, siger Frederik Fogelberg, som er forsker ved JTI. Han
har tidligere vist, at dyrkning af sojabønner er mulig i Sverige helt op til Mälardalen.
- Desuden minimeres risikoen for forurening med pesticider og GMO-soja.
Sporbarhed helt ned til en enkelte avler vil sandsynligvis også minimere øge
forbrugernes tillid til soja, argumenterer han.
Ifølge en undersøgelse fra 2012 er svenske forbrugere interesserede
i muligheden for at købe svensk produceret soja.
Soja indeholder omkring 40
procent protein, dobbelt så meget
som for eksempel svinekød.
Proteinet er af høj kvalitet og indeholder alle essentielle aminosyrer. Ud fra et ernæringsmæssigt
perspektiv er sojabønner også en
god kilde til mineraler og vandopløselige
vitaminer og har et lavt glykæmisk indeks (indflydelsen på blodsukkeret, red.), skriver JTI.
Projektet med dyrkning af edamame-bønner
vil begynde i år og løbe i tre år,
skriver JTI.