Overvejer at droppe produktionen af øko-foder

Hos Carl Rasmussen & Hempler undrer man sig over, hvordan der kan være under 0,1 procent GMO i råvarer, når færdigvareanalyser viser væsentligt større GMO-indhold. – Der er noget, der ikke stemmer, påpeger firmaets direktør.

Direktør Peter Rasmussen fra grovvarefirmaet Carl Rasmussen & Hempler A/S overvejer i disse dage kraftigt firmaets fremtid på det økologiske fodermarked.

- Uden en produktion af økologiske foderblandinger vil vi fortsat kunne konkurrere på det fynske grovvaremarked. Vores dispositioner afhænger i høj grad af, hvad der nu sker i sagen, siger Peter Rasmussen til Landbrug Fyn.

Direktørens ord falder i kølvandet på en landsdækkende stikprøvekontrol fra Plantedirektoratet, som viser, at 42 procent af prøverne fra landets foderstoffirmaer har et indhold af GMO i varierende omfang. Det fynske grovvarefirma er med på listen over de virksomheder, der ikke har 100 procent rent øko-mel i posen.

Der blev taget i alt 48 prøver på 8 foderstofvirksomheder. I 12 af prøverne blev der konstateret såkaldte »spor« af GMO. I 8 prøver viste det sig, at ingredienser til foderblandinger indeholdt mere end 1 procent GMO. I et enkelt tilfælde var der tale om 100 procent GMO-foder. 28 ud af de 48 prøver var helt fri for GMO.

De implicerede firmaer har fået en frist frem til 10. august til at komme med en forklaring på, hvorfor der findes GMO i deres økologiske foder.

- I de råvarer, vi bruger til det økologiske foder, er der fundet mindre end 0,1 procent GMO. Men i prøverne fra færdigvarerne er tallet langt højere, siger han uden at afsløre det præcise tal.

- Det undrer vi os selvfølgelig noget over. Og vi er selvfølgelig nødt til at påpege overfor Plantedirektoratet, at tallene indikerer, at der kan være tale om fejl, siger Peter Rasmussen, der samtidig stiller sig kritisk over for fødevareminister Ritt Bjerregaards håndtering af sagen:

- Jeg synes, hun har reageret alt for kraftigt, når hun begynder at tale om politianmeldelser. Hun skulle i stedet have taget en snak med branchen. Men vi har slet ikke haft en dialog i den her sag. Og faktisk har jeg ingen anelse om, hvordan jeg skal forholde mig til en eventuel politianmeldelse, siger han.

Peter Rasmussen erkender slutteligt, at det i praksis nærmest er umuligt at producere økologisk foder uden det mindste spor af GMO, når det som hos Carl Rasmussen & Hempler foregår på en fabrik, hvor der også produceres konventionelt foder.

Læs også