Der er sommerferie på landets gymnasier i øjeblikket, men det betyder på ingen måde, at alle studenter ligger på den lade side. Mange har et sommerferiejob, mens andre bruger fritiden på at dygtiggøre sig – som landmand.

Gennem de seneste 5-6 år har Sydjyllands Landbrugsskole haft aftaler med gymnasier i Vejen, Varde, Esbjerg, Tønder, Ribe og Kolding om at uddanne såkaldte »grønne studenter«, der kombinerer den traditionelle studentereksamen med et indblik i landbrugskulturen.

- Når de vælger den grønne linie på gymnasiet, har de mulighed for at blive godskrevet hele modul 1 og dermed få landbrugets grunduddannelse og på den måde spare 19 måneder, hvis de senere vælger landbruget, fortæller forstanderen på Sydjyllands Landbrugsskole, Kjeld Block Jacobsen.

Den grønne linier betyder, at eleverne i to af sommerferieugerne i de to ferier i gymnasiet opholder sig på landbrugsskolen. Dertil kommer en række forlængede weekends, så de i sidste ende når op på 12 uger, men det skal holdes op med de 19 måneder, der godskrives.

De seneste to uger har »grønne« studenter været i aktion på landbrugsskolen ved Bramming, og karakteristisk for den grønne linie er, at det er flest piger, der vælger den uddannelse. To tredjedel af de grønne studerende er piger.

Nogle af de grønne studenter ønsker at blive dyrlæge, og her får de både en boglig og en praktisk fornemmelse af, hvad det vil sige at være ansat i landbruget. I gymnasiet gælder det den boglige del, mens der på landbrugsskolen er lejlighed til at anvende biologien i praksis i kostalden og i svinestalden.

Det kan øge interessen for at vælge den vej, man havde tænkt sig, men omvendt kan det også i god tid betyde, at en elev finder ud af, at det med landbrug alligevel ikke er noget, man vil beskæftige sig med i fremtiden.