Fynske fjerkræavlere holder vejret
Selv om den frygtede fjerkræsygdom Newcastle Disease foreløbig ikke har slået til på Fyn, er faren ikke drevet over endnu. Og et sygdomsudbrud medfører økonomisk ruin for de ramte avlere.
Selv om antallet af smittede besætninger med Newcastle Disease i fredags steg til 77 konstaterede tilfælde mod 63 dagen før, har den frygtede fjerkræsygdom endnu ikke slået til på Fyn.
De fynske fjerkræavlere sover dog langt fra roligt om natten i øjeblikket, hvor sygdommen breder sig, især i Sønderjylland. Fødevaredirektoratet forventer, at antallet af smittede besætninger kan komme op på 110-120 i løbet af indeværende uge.
- Vi holder vejret og håber, at sygdommen begrænser sig til de områder, der indtil videre er udstukket af Veterinærdirektoratet. Men vi frygter i allerhøjeste grad sygdommen, siger Jesper Andersen, Svindinge, der er en af Fyns største fjerkræavlere.
- Vi lever under meget stor sårbarhed. Hvis en hobbybesætning i ens områder bliver inficeret, og man som erhvervsbesætning kommer til at ligge indenfor beskyttelseszonen på 3 kilometer, er vi med den nuværende lovgivning fuldstændig overladt til os selv. Det betyder økonomisk ruin for den landmand, der bliver ramt, siger Jesper Andersen.
Men stigningen er ifølge veterinærdirektør Preben Willeberg ikke et udtryk for, at sygdommen breder sig. Det skyldes, at myndighederne løbende får resultater af de mange prøver fra smittemistænkte besætninger.
Langt de fleste af de nye tilfælde findes hos hobbyavlere, som har købt høns hos besætninger, der siden har vist sig at være smittede med Newcastle Disease. Desuden konstateres de nye tilfælde i områder, som allerede er omfattet af de restriktioner, som myndighederne har udstedt for at indkapsle sygdommen.
- De seneste dages resultater tyder på, at smitten forbliver i de områder, der allerede er underlagt særlige restriktioner. Hvis det viser sig at holde, så er vi over det værste, siger veterinærdirektør Preben Willeberg. Han tilføjer dog:
- Der kan teoretisk være sket en spredning, som vi endnu ikke kender til. Men foreløbig er der ikke noget, der tyder på, at dette endnu har haft et omfang af betydning.
Al eksport af levende fjerkræ er midlertidigt indstillet, og der er forbud mod handel og transport af hobbyfjerkræ i hele landet, ligesom det er forbudt at samle fjerkræ ved for eksempel dyrskuer, markeder, udstillinger og brevdueflyvning.
Repræsentanter fra landbruget mødtes i fredags (efter redaktionens afslutning) med fødevareminister Mariann Fischer Boel for at drøfte erstatning til de fjerkræavlere, som er ramt direkte af sygdommen eller indirekte af beskyttelseszonerne, som tvinger dem til at aflive dyr, fordi de ikke må fjernes fra zonen.