Peder Philipp, formand for Sydvestjysk Landboforening Varde, forstår simpelthen ikke, hvordan man kan være tilfreds med en løsning, der marginaliserer 200 hektar landbrugsjord og dermed fjerner grundlaget for et antal arbejdspladser i området. Han mener, at landbruget bliver taberne i spillet om at anlægge en omfartsvej vest om Ribe.

- Jeg er forundret. Voldsomt forundret! Endnu engang skal landmænd opleve at få pålagt restriktioner - helt uden en forudgående diskussion med lodsejerne eller erhvervet. Vi skal læse i avisen (JydskeVestkysten, red.), at de 200 hektar, som omfartsvejen »koster«, skal skaffes til veje ved, at et erstatningsareal lægges ud som græs, siger Peder Philipp.

- Den borgerlige regering køber aflad hos de grønne organisationer for at få dem til at acceptere den vestlige omfartsvej. Det skal lukke munden på dem, at de nu får smidt en luns god landbrugsjord, som skal omdannes til et græsareal for fuglene. Men for erhvervet er det endnu et tab af den helt store mangelvare her i landet – nemlig jord, klager Peder Philipp, som også er utilfreds med, at landboforeningen ikke er taget med på råd.

Det er underligt ikke at have erhvervet med, når der deles ud af erhvervets goder, siger Peder Philipp.

- Hvis denne manøvre lykkes, og området landbrugsmæssigt marginaliseres yderligere, så er glidebanen åbnet for nye tiltag, der helt fjerner grundlaget for landbruget i området, frygter han.

- Der er Vadehavsplan, hævning af vandstand, genopretning af åslynger og nu det her – der bliver mere og mere pres på lodsejerne i Øster Vedsted og Sønder Farup-områderne og endnu skarpere konkurrence om jorden.

- De behøver kun at bruge de 10 hektar, der skal til selve vejen. At man så marginaliserer yderligere, er helt urimeligt. Jeg forstår det ikke. Amtet burde kontakte landboforeningen og de pågældende lodsejere, siger Peder Philipp, der ikke selv har haft kontakt med amtet.

Formanden for teknisk udvalg i Ribe Amt, Thyge Nielsen (V) er enig med Peder Philipp, men han har også kun hørt om miljøministeriets beslutning om erstatningsjord gennem pressen.

- Vi har ikke hørt noget officielt endnu, men det undrer også mig, at der skal udlægges så meget erstatningsjord. Det skulle være fordi, jorden mellem vejen og byen går tabt til naturen, men da 90 procent af den jord i forvejen er lagt ud som agerjord, er det faktisk kun otte hektar græsjord, det kan dreje sig, siger Thyge Nielsen.

- Det eneste, lodsejerne ved, det er, at der er rejst en byge af nye spørgsmål og ny usikkerhed, siger Peder Philipp.

Ribe borgmester, Preben Rudiengaard, har måttet lægge ryg til de kritiske kommentar fra landboformanden blandt andet i JydskeVestkysten, og det er han godt og grundig træt af.

- Det er amtet, der anlægger vejen. Det er amtet, der betaler vejen. Og det er amtet, der forhandler med lodsejerne. Det har intet med kommunen at gøre, så Peder Philipp skyder fuldstændig forkert. Jeg har blot udtrykt, at det er godt, at lodsejerne nu endelig får afklaret situationen. Landboformanden skælder ud på de forkerte, siger Preben Rudiengaard til Landbrug Syd.

+++syd-16-k+++