Rokkedahl er værter ved årets DM i Pløjning. Rokkedahl har base i Kølby, midt mellem Løgstør og Nibe, og opdrætter velfærdskyllinger til salg i dagligvarebutikker, restauranter og lignende.

Den familieejede virksomhed var ikke i tvivl, da de blev spurgt, om de ville lægge jord til DM i pløjning den 30. oktober.

- Vi har aldrig selv deltaget i DM i pløjning, men vi synes, det er spændende, og vi vil rigtig gerne bakke op om arrangementet og de unge mennesker, fortæller Mark Rokkedahl.

Mark Rokkedahl ejer virksomheden sammen med sin hustru Susanne Rokkedahl, sin søster og svoger Ulla og Jakob Rokkedahl og makkerparret Anja Møller og Jesper Toft.

Foruden opdræt af kyllinger har virksomheden 1.800 hektar økologisk planteavl, eget slagteri i samarbejde med Danpo og en energidel, som blandt andet er kendt for deres varmevekslere.

Kom indenfor

Rokkedahl har ikke alene valgt at lægge jord til de mange traktorer og plove, der deltager i konkurrencen. De har også valgt at åbne deres døre og invitere besøgende indenfor.

- Vi er vant til at have besøgende,  og derfor er vi heller ikke ude at gøre en masse ekstra for at gøre klar til det. Så for os er det bare en naturlig del af det at drive landbrug også at vise det frem, forklarer Mark Rokkedahl, som foruden de besøgende ved DM i pløjning, senest slog dørene op til Åbent Landbrug og løbende har mange andre arrangementer.

- Vi er stolte af det, vi laver og vil gerne vise det frem, siger Mark Rokkedahl.

I øjenhøjde med kyllinger

Der bliver åbnet op for besøgsstalden, mens maskinhallen og værkstedet skal bruges som plovkro. Selve pløje-aktiviteterne kommer til at foregå lige på den anden side af vejen.

Besøgsstalden gør, at man ikke fysisk kommer ind til kyllinger, men gennem store glaspartier kan se kyllingerne.

Der er også en trappe ned, som gør, at man kan se direkte ind på kyllingerne og så at sige være i øjenhøjde med dem.

Se nyudklækkede kyllinger

Rotationen i staldene har gjort, at Rokkedahl får sat æg ind i besøgsstalden tre dage før DM i pløjning.

- De klækker i løbet af tre dage, så når der er DM i pløjning, vil de være helt nyudklækkede, siger Mark Rokkedahl.

Virksomheden får både deres fritgående og økologiske kyllinger sat ind som æg. En beslutning, som i høj grad handler om dyrevelfærd, men også en større ensartethed i holdene, hvilket blandt andet er en fordel på deres eget slagteri.

Kyllinger, slagteri og energi

Rokkedahl-virksomheden er delt i tre; Rokkedahl Landbrug, Rokkedahl Food og Rokkedahl Energi.

Rokkedahl Landbrug er selve landbrugsdelen af virksomheden med 1.800 hektar økologisk planteavl og kyllingeopdræt. Der opdrættes traditionelle kyllinger, kyllinger under hjerteordningen, fritgående kyllinger og økologiske kyllinger.

Rokkedahl opdrættede i 2011 10 millioner kyllinger. Det antal er lavere i dag, da man fra 2017 valgte at lægge om til velfærdskyllinger, som blandt andet har gjort, at hver enkelt kylling har mere plads.

I dag opdrættes der otte millioner kyllinger, hvoraf en del af dem bliver slaget på eget slagter, som drives i samarbejde med Danpo.

Rokkedahl Energi leverer energiløsninger til både landbrug og industri. Det gælder blandt andet virksomhedens varmeveksler, hvor der i dag er omkring 400 anlæg i drift, hovedsageligt i fjerkræstalde.

Rokkedahl fra 1963 til nu

Rokkedahl er en familieejet virksomhed, som har rødder tilbage til 1963. Her begyndte borgmester og gårdejer Egon Rokkedahl at opdrætte kyllinger i en enkelt stald på sin gård i Kølby, midt mellem Nibe og Løgstør. Allerede få år senere overtager sønnen Laurits Rokkedahl gården og bygger endnu en stald. Laurits kan på det tidspunkt opdrætte 125.000 kyllinger om året.

Udviklingen fortsætter, og i 2005 overtager sønnen Mark Rokkedahl stedet, 25 år gammel. På det tidspunkt har Mark færdiggjort sin landbrugsuddannelse, og der opdrættes årligt omkring 1,5 millioner kyllinger. Samt dyrkes omkring 180 hektar.

Også Marks ene søster, Ulla kommer ind i virksomheden, samt søskendeparrets ægtefæller, Susanne Rokkedahl, der er gift med Mark, og Jakob Rokkedahl, som er gift med Ulla.

Rokkedahl bliver Danmarks største kyllingelandbrug med 50 stalde fordelt på 10 enheder i Himmerland, hvor der i 2011 opdrættes omkring 10 millioner kyllinger, hvilket svarer til 10 procent af Danmarks samlede opdræt.

I 2012 etableres Rokkedahl Energi sammen med Anja Møller og Jesper Toft, som indtræder i ejerkredsen i Rokkedahl og varetager den daglige drift med fokus på energi- og miljøoptimeringer af husdyropdræt og industri.

I 2017 bliver der dyrket omkring 1.300 hektar, og familien lægger knap halvdelen af kyllingeopdrættet om fra konventionel til Rokkedahl Velfærdskyllinger i de tre kategorier; to-hjertet, Fritgående og Økologisk. Der startes samtidig en omlægning af jorden til økologisk-drift.

2017 er også året, hvor familien etablerer deres eget slagteri, der som det første i Danmark benytter en særlig nænsom bedøvelse før slagtning. Af de otte millioner kyllinger, der produceres, leveres cirka to millioner til eget slagteri.

Virksomheden inddeles i tre enheder: Rokkedahl Landbrug, Rokkedahl Energi og Rokkedahl Food.

I 2018 indgår Rokkedahl et samarbejde med Danpo om at slagte Danpos velfærdskyllinger. Samarbejdet udvides senere til fællesdrift af Rokkedahl Food.

I 2019 er Rokkedahls 1.800 hektar omlagt til økologi.

(Kilde: Rokkedahl Landbrug)

For os er det bare en naturlig del af det at drive landbrug også at vise det frem.

Mark Rokkedahl