Landbrugsform skabte stor opmærksomhed: Selskaber bag vertikale landbrug lukker på stribe

Det er ikke mange år siden, at vertikale landbrug fik stor opmærksomhed i Danmark. Den store opmærksomhed fra investorer og supermarkedskæder er dog stilnet af og sidste år gik flere af branchens virksomheder konkurs, skriver Dagbladet Børsen.

Herhjemme er der tale om virksomhederne Kaya Herbs og Refarmed, mens også tyske Infarm, som har haft partnerselskaber i 11 lande, har lukket fabrikker på flere markeder. Senest har robotvirksomheden Seasony, der leverede udstyr til vertikale landbrug, også kastet håndklædet i ringen.

Ifølge Carl-Otto Ottosen, som er professor ved Aarhus Universitet med speciale i plantefysiologi, er der ikke den store tvivl om, hvorfor flere vertikale landbrug nu går konkurs.

- Det er ikke en god forretning. De sælger et produkt, der findes på markedet i forvejen, og som sælges billigere, siger han til Børsen.

Selvom flere selskaber er lukket ned over det seneste år, kører Nordic Harvest i Taastrup fortsat videre. Selskabet har givet underskud siden 2019, hvor det blev etableret, men overfor avisen kalder Anders Riemann, adm. direktør i Nordic Harvest, underskuddet, som i 2023 lød på minus 29,9 millioner kroner, for bevidst og forklarer, at vertikalt landbrug kan blive big business.

- Næste skridt er at bygge en væsentlig større produktion her i Danmark, som beviser, at denne form for produktion kan automatiseres og give profit. Når vi har styr på det, kan vi begynde at bygge samme produktionsmodel i andre markeder, siger han til avisen.

Læs også