Investerer 162 mio.: Novo og Gates investerer i dansk CO2-mad
Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation investerer 162 mio. kr. i et konsortium, der skal udvikle fødevarer af CO2. Teknologien kan åbne et nyt marked for dansk biosolutions- og fødevareindustri.

Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation tror på, at mad lavet på CO2 kan blive nyt dansk eksporteventyr. Foto: Novo Nordisk Fonden
CO2 kan blive til fødevarer – og Danmark kan få en central rolle i at omsætte visionen til forretning. Et internationalt konsortium med både forskere, fødevareproducenter og teknologivirksomheder skruer nu op for udviklingen af CO2-baserede fødevareprototyper.
Projektet finansieres af Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden, der tilsammen skyder op til 162,2 millioner kroner i indsatsen over de næste to år. Målet er at skabe nye proteinkilder, der kan reducere presset på landbrugsjord og samtidig bane vej for en helt ny branche inden for fødevareproduktion.
- Vi har brug for konkrete løsninger, der kan brødføde flere mennesker uden at lægge yderligere pres på vores naturressourcer og gøre det muligt at producere mad i områder, der har adgang til meget lidt eller ingen landbrugsjord. Da konsortiet begyndte sit arbejde for to år siden, virkede fødevarer fremstillet af CO2 som noget taget ud af en science fiction-film. Inden for de næste to år kan vi forvente at se egentlige fødevareprototyper, som skal testes af forbrugere, siger Claus Felby, Vice President, Agri-Food hos Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse.
Han tilføjer, at konsortiet viser, hvad der kan opnås med biosolutions, når forskere og virksomheder forener deres styrker og arbejder mod et fælles mål.
Fra forskning til forretning
Den teknologiske platform, som konsortiet har udviklet, gør det muligt at fodre mikroorganismer direkte med CO2-baseret acetat i stedet for sukker. Dermed fjernes en væsentlig omkostningskilde, samtidig med at produktionen bliver mindre afhængig af landbrugsjord.
Pilotanlæg er allerede etableret på Aarhus Universitet, og konsortiet går nu ind i en fase, hvor teknologien skal skaleres, og egentlige fødevareprototyper skal markedsafprøves.
- En af Danmarks styrker er evnen til at bygge bro mellem forskning, industri og gastronomi. Det gør os til et ideelt testland for nye teknologier som denne, hvor vi kan bruge CO2 som råvare til fremtidens fødevarer. Her kan vi udvikle og afprøve prototyper i tæt samspil med både forskere, virksomheder og kokke – og herefter udbrede løsningerne til resten af verden, siger Claus Felby.
Nye markeder i sigte
Hvis teknologien lykkes, kan Danmark ikke blot positionere sig som frontløber i at udvikle bæredygtige fødevarer, men også skabe nye eksportmuligheder. Investorer og fonde ser projektet som en del af biosolutions-sektorens fremtidige vækstspor – et område, hvor Danmark allerede har en stærk global position.
Partnerkredsen bag projektet tæller bl.a. Topsoe, Novonesis, Orkla Danmark, Spora og førende universiteter i både Danmark og USA.