Bjørns kameraløsning skal være supervåben for fødevaresikkerheden

25-årige Bjørn Uttrup Dideriksen er stifter af startuppen SPKTRA, der udvikler såkaldte hyperspektrale kameraer. Med disse kameraer kan han opspore mykotoksiner i korn, før svampeangrebene finder sted, og se, om en avocado er moden, før man mærker efter – en teknologi med uendelige applikationer.

Den 25-årige iværksætter har selv udviklet kameraet, algoritmerne og den nødvendige software. Hyperspektrale billeder taler i frekvenser og bølgelængder, men fortæller alligevel nogle gange mere end et almindeligt billedes tusinde ord. Aalborg Universitet har været Bjørn Uttrup Dideriksens borg de seneste år - både uddannelsesmæssigt, men det var også her, i iværksættermiljøet »Innovativ Vækst«, at hans virksomhed SPKTRA fik fodfæste. »Formula Student« lærte den unge iværksætter mange ting om at bygge noget op fra starten, og gå efter de bedste resultater. Privatfoto Med udsigt til samlebåndet kan kameraet opfange uønskede ændringer i produkterne rettidigt, og dermed øge fødevaresikkerheden. Privatfoto Bjørn Uttrup Dideriksen er ikke i tvivl om, at hyperspektrale kameraer kan og vil blive en industristandard på længere sigt. Privatfoto

Er du klar over, om der er sygdom under opsejling i din kornbeholdning? Er du helt sikker på, at den avocado, du har taget i supermarkedet, er moden? Og er du sikker på, at det rent faktisk udelukkende er oksekød i dit 500 gram hakket, der ligger i dit køleskab?

Det kan være svært for det menneskelige syn at spotte mange af de ovenstående ting. Men hvad nu, hvis man gennem et kamera kunne se det, som vores øjne ikke kunne?

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også