Forlig mellem Landbrug & Fødevarer og Porc-Ex

En årelang strid mellem Landbrug & Fødevarer og Porc-Ex om rettighederne til at eksportere avlsgrise er nu endt med et forlig, skriver mediet AgriWatch.

Landbrug & Fødevarer (L&F) har netop indgået forlig med Porc-Ex, efter at L&F tidligere på året fik en dom i Sø- og Handelsretten for at have brudt konkurrencelovgivningen i en strid med Porc-Ex om rettighederne til at eksportere avlsgrise. Det skriver AgriWatch.

L&F brød loven, da organisationen gennemførte nye regler for handel med avlsdyr til skade for Porc-Ex Breeding, der er ejet af Holger Bøgebjerg Sørensen. I første omgang ankede L&F dommen, der faldt i Sø- og Handelsretten i februar. Men nu er sagen altså lukket med et forlig, der ifølge AgriWatchs oplysninger ligger tæt op af rettens afgørelse.

- Dermed skal Landbrug & Fødevarer betale netto 4,5 millioner kroner i kompensation, plus procesrenter siden 2016, for at have brudt loven, skriver mediet.

Holger Bøgebjerg Sørensen, der mistede en stor del af sit livsværk tilbage i 2016 som følge af L&F’s brud på loven, siger til AgriWatch:

- Sagen er ikke faldet ud som forventet og håbet. Selvom vi fik ret i påstanden om L&Fs overtrædelse af konkurrenceloven, var det kun en minimalerstatning, som blev tilkendt, som langt fra dækker honorarbetalingen til advokaterne.

Omsætning forsvandt

Alene til sine advokater har Holger Bøgebjerg Sørensen angiveligt haft omkostninger for mindst 5 millioner kroner, plus at han blev dømt til at betale for L&F’s sagsomkostninger på 1,6 millioner kroner som følge af sagen.

Retssagen udfoldede sig i kølvandet på, at genetikselskabet DanAvl for otte år siden opsagde sin aftale med Porc-Ex Breeding om at sælge avlsdyr. Det førte til et fald i virksomhedens omsætning på mellem 150 og 270 millioner kroner og et større antal fyringer, skriver AgriWatch.

Landbrug & Fødevarer, der ejer 51 procent af det nuværende avlsselskab Danbred P/S, har ikke ønsket at kommentere forliget over for mediet.

Læs også