Slagteri ramt for første gang: Fugleinfluenza-udbrud koster sydjysk landmand dyrt

For første gang i Danmark er et slagteri, Varde Ådal Lam, blevet ramt af fugleinfluenza. Og det har haft en række uoverskuelige konsekvenser for ejerne, skriver Landbrugsavisen.

Mere end 2.000 fjerkræ er blevet aflivet hos Torben Kougsgaards familiedrevede landbrug, Varde Ådal Lam, efter der i november blev opdaget fugleinfluenza på gården. Men aflivningen af fuglene har langt fra været det værste ved hele episoden, skriver Landbrugsavisen.

I tilknytning til gården driver familien sit eget slagteri, hvor man også slagter både får, frilandsgrise og kreaturer. Både gårdbutikken og slagteriet skal være lukket, indtil gården igen er erklæret smittefri. Noget, der kan tage måneder. Derfor har Torben Kousgaard måtte fyre medarbejdere, og selskabet går glip af en stor portion driftsindtægter. Desuden skal opmagasineret og salgsklart fjerkrækød destrueres.

- Man kan slet ikke forestille sig, hvor indgribende, det her har været. Det kommer til at koste os rigtig mange penge. Vi kommer først til at være rigtig oppe at køre igen til sommer og skal bruge lang tid på at genopbygge det, vi har skabt over de seneste mange år, udtaler Torben Kousgaard til mediet.

Da det er første gang, at et slagteri rammes af et sådan udbrud, findes der ingen fortilfælde i lovgivningen i forhold til retningslinjer og erstatning. Besætninger ramt af fugleinfluenza får dækket udgifterne til den profesionelle rengøring og en kompensation for de mistede dyr. Men der er ingen erstatning for driftstabet.

Beredskabet har netop afsluttet den første rengøring af gården. Nu venter den anden lovpligtige og gennemgribende rengøring, der starter til februar. Varde Ådal Lam producerer og sælger kvalitetskød fra fjerkræ, får, frilandsgrise og kreaturer, der alle går ude og slagtes på gårdens eget slagteri. En del af kødet fra de 600 moderfår, 50 frilandsgrise og knap 150 kreaturer sælges i egen gårdbutik, mens tre fjerdele af alt, de producerer, sælges til en lang række restauranter, heriblandt 15 danske Michelin-restauranter i København.

Normalt har gården omkring 1.200 æglæggende høner, 900 slagtekyllinger og knap 100 slagtekalkuner ad gangen.

Læs også