Et liv formet af grovvarer: 85-årige Niels kan fejre seks årtier i familieselskabet

Niels Jepsen fylder 85 år og har samtidig 60-års jubilæum i grovvarevirksomheden Hornsyld Købmandsgaard. Og trods den høje alder, er han stadig med i den daglige gang og fortsat med eget kontor på matriklen.

Hornsyld Købmandsgaard A/S har gennem hele livet været udgangspunkt for Niels Jepsen. Siden han blev en del af sine forældres grovvarevirksomhed for 60 år har haft vækst og udvikling været drivkraften i den familieejede virksomhed.

Den 9. marts fylder Niels Jepsen 85 år, og han markerer samtidig sit 60-års jubilæum i Hornsyld Købmandsgaard.

Han kan se tilbage på en spændende udvikling i familievirksomheden, som hans far, Jørgen Jepsen Senior, overtog som en mindre købmandsforretning og grovvarehandel i 1932. Niel Jepsen voksede op i virksomheden og blev en del af den i 1964 – dengang med en omsætning på 20 millioner, der i dag er vokset til 3 milliarder og 200 medarbejdere.

- Det har været en spændende rejse at være med på, og det er en næsten ubegribelig udvikling, der er sket i landbruget og dermed også i grovvarebranchen i den periode. Det er gået stærkt, og stort set alt er anderledes end i mine drengeår, hvor der blev kørt med heste og kornet blev håndteret i sække. Brugene var små sammenlignet med i dag, og det er næsten ufatteligt, hvad der er sket, fortæller Niels Jepsen i en pressemeddelelse.

Karriere i familievirksomheden

Både Niels Jepsen og hans nu afdøde bror, Jørgen Jepsen, kom ind i firmaet som unge. Niels tog den direkte handelsvej og uddannede sig på handelsskole samt hos forskellige købmænd og grovvareforretninger i ind- og udland.

Samtidig har han gennem alle årene haft stor opmærksomhed på vækst, fremdrift og nye initiativer i virksomheden, så den hele tiden har udviklet sig.

Det er blandt andet slået igennem i forbindelse med foderfabrikken på Horsens Havn, foderfabrikken i Gødstrup, købet af såsædsfabrikken Nielsen & Smith i Glostrup og etableringen af proteinfabrikken Triple A i Hornsyld.

- Det har alle sammen været store beslutninger, som har krævet markante investeringer, og som har ført Hornsyld Købmandsgaard til det sted, den står i dag, siger Niels Jepsen og fortsætter:

- Ekspansionen er sket over tid, og vi har stort set alle årene stille og roligt været i gang med opkøb og nybyggeri, hvilket har betydet, at vi har udviklet os til en landsdækkende virksomhed. Det er jeg glad for at kunne sige, at jeg har været en del af.

Har stadig eget kontor

Niels Jepsen har stadig sin daglige gang i virksomheden, hvor han har sit eget kontor.

- Det har stor betydning for mig fortsat at komme i købmandsgaarden, som jo er en vigtig del af min tilværelse og altid har været det, lyder det fra Niels Jepsen.

Niels Jepsen er gift med Pys, og de overtog hendes fødehjem, slægtsgården »Hornumgaard« ved Hornsyld i 1988.

- »Hornumgaard« er mit fristed, som danner rammen om de forskellige aktiviteter, jeg holder så meget af, lyder det fra fødselaren, der elsker gården, naturen og omgivelserne.

Jorden er forpagtet ud, men han følger aktivt med i markdriften af de ca. 50 tilhørende hektar. Han har etableret et naturområde med sø og beplantning, som har fået navnet »Kongernes Dal«, og her nyder han naturen og freden.

Glæde og livskvalitet

Trods travlhed i virksomheden gennem mange år har Niels Jepsen formået at opbygge gode fritidsinteresser, som stadig giver ham glæde og livskvalitet.

Den gamle kostald på gården blev omkring 2010 renoveret og moderniseret, og den rummer i dag hans samling af gamle fint istandsatte Mercedes-biler. Bygningen er indrettet med kontor, hyggerum og billardbord. Senest er interessen for bygning af Lego-modeller kommet til, der allerede fylder adskillige reol-meter.

- Vi har spillet golf gennem mange år, vi har sommerhus ved Juelsminde og er medejere af en ejendom i Skotland, hvor vi har haft mange dejlige stunder med gode venner, fortæller Niels Jepsen

- De gode venner, de betyder alt for mig, fortæller Niels Jepsen, der spiller billard to dage om ugen efter et fast ritual.

Fødselsdagen og jubilæet markeres ved en reception på fredag den 8. marts hjemme på Hornumgaard ved Hornsyld.

Læs også