NCC har aldrig haft så travlt med at lægge asfalt i landbruget, som man havde i 2023. En tendens, som selskabet forventer vil fortsætte i 2024.
- Vi har lagt rigtig meget asfalt i siloer og omkring bygninger i landbruget de seneste år. Sidste år var vores allertravleste år i forhold til den slags opgaver, fortæller Lars Skoven, operation manager hos den store bygge- og anlægsvirksomhed NCC, ved årets Agro Nord i Messecenter Vesthimmerland.
- Landbrugene er over de seneste år blevet nogle store virksomheder, og mange ser det som en nødvendighed at få asfalteret på ejendommen for at få logistikken til at fungere optimalt. Derfor oplever vi også rigtig stor interesse fra landbruget, siger Lars Skoven.
Derfor forventer han og kollegaen John Jensen også, at der bliver rigeligt at se til, når vejret igen tillader det.
- Lige nu er det kun, hvor der er strengt nødvendigt, og der er nogle huller, som skal repareres. Men når vejret igen tillader det, får vi masser at se til. Både nye opgaver og hængepartier fra sidste år, hvor det våde vejr sidst på året kom i vejen for en del, fortæller John Jensen.
Orden og syrefasthed
Mens mange landmænd selv har regnet ud, at der kan være en gevinst i at lægge asfalt flere steder på bedriften, har Lars Skoven og John Jensen også argumenterne klar.
- Det er altid sjovt at komme tilbage på en bedrift, efter den har fået lagt asfalt første gang. Så er der altid ryddet op, når man kommer forbi igen. Så det har altså nogle sideeffekter, ud over at man kommer lettere omkring og sparer sine maskiner for unødvendigt slid, fortæller Lars Skoven.
I forhold til foderopbevaring ser NCC-folkene også asfalten som en uundværlig makker.
- Det kommer bag på mange, hvor meget spild og hvor mange omkostninger, der er i en markstak. De nederste 30 centimeter af stakken er jo væk, og jeg har hørt flere sige, at asfalten har tjent sig hjem på et enkelt år, fordi man minimerer spild og slid på maskinerne, siger Lars Skoven, der klart anbefaler asfalt frem for beton i bunden af plansiloen.
- Beton bliver på et tidspunkt ædt op af syren i ensilagen. Det gør asfalten ikke, fastslår han og bliver suppleret af John Jensen:
- Og mange bliver overrasket over, at man bare kan lægge asfalten oven på betonen – selvfølgelig skal den lige vaskes ned, men ellers er det ret ligetil, fortæller han.
CO2-usikkerhed
Selvom de forventer endnu et travlt år på landbrugsfronten, er der dog en enkelt ubekendt i forhold til ordrebogen de kommende måneder:
- Det eneste, vi er lidt spændte på, er, om snakken om CO2-afgift kommer til at gøre noget. Det er ikke så meget afgiften i sig selv, men mere usikkerheden om, hvad det kommer til at ende med, der kan få folk til at være lidt mere henholdende, spår han.
Agroindustrien frygter for sin innovationskraft uden et stort, dansk landbrug