Pladsen i vores boliger er steget i de senere år, viser tal, men det er suverænt folk på landet, der har mest plads.
Der er så dejligt på landet. Men måske burde det gamle mundheld hellere lyde: Der er så dejligt meget plads på landet. Kigger man på Danmarks Statistiks opgørelse over, hvor meget plads, vi har i vores boliger på tværs af landet, har personer bosiddende i landkommunerne i gennemsnit 63,1 kvadratmeter i bolig, mens personer bosat i hovedstadskommunerne kun har 44,8 kvadratmeter bolig.
Over tid har alle fået mere plads, men det er især på landet, at man har fået mere plads, og det hænger ifølge ejendomsmæglerkæden Estate sammen med demografi og boligprisernes udvikling over tid.
- Boligpriserne er steget markant i de senere år. Men det er især i og omkring hovedstaden, at vi har set en galoperende prisudvikling, hvilket har lagt en dæmper på væksten i boligareal. Samtidig har hovedstadsområdet oplevet en tiltagende tilflytning, og fremskrivninger tyder på, at det vil fortsætte, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.
- Modsat er billedet et helt andet i landkommunerne, som folk i en vis udstrækning flytter væk fra. Derfor bliver boligerne alt andet lige billigere. Og da efterspørgslen falder, kan man derfor her få mere bolig for pengene.
Imod CO2-ambitioner
Billedet over hele landet viser, at alle får mere plads i boligen, og den udvikling tilskriver han den generelle velstandsstigning.
- Som samfund og befolkning har vi aldrig været mere formuende end vi er netop nu. Det vil naturligvis også afspejle sig i vores købekraft og dermed i, hvor meget plads vi har råd til. Både når vi køber bolig eller vælger at bygge en ny, siger Thomas Hovgaard.
Udviklingen går imidlertid imod de politiske ambitioner, der er bred konsensus om, vurderer han.
- Når nu det er en bunden opgave at udlede mindre CO2, havde det været gavnligt med en udvikling i retning af færre kvadratmeter pr. person, som jo kræver opvarmning. Her trækker det op, at nye boliger typisk er bedre isolerede. Dog koster det alt andet lige også mere energi at opføre flere nye kvadratmeter, hvilket man bør tælle med i det samlede regnestykke, siger Thomas Hovgaard.