Et løft af miljøindsats, men også af natur og herlighedsværdi på ejendommen. Forleden holdt Seges ”Åbent Minivådområde” i hele landet. Blandt andet hos gårdejer Uffe Kristiansen, der har fået anlagt et både effektfuldt og smukt minivådområde tæt ved ejendommen ved Daugård nær Hedensted – og både han og den lokale oplandskonsulent er yderst tilfredse med resultatet.
LANDEJENDOMME Interessen er stor blandt landmænd og lodsejere, for at etablere minivådområder. Men hvordan griber man det an, og virker minivådområderne efter hensigten?
Det gav oplandskonsulenter landet over forleden et bud på, i forbindelse med det landsdækkende event ”Åbent Minivådområde”, hvor der var mulighed for sammen med oplandskonsulenter og lodsejere, at få en rundvisning og gennemgang af anlagte minivådområder.
Et af stederne var hos gårdejer Uffe Kristiansen ved Daugård nær Hedensted, der har fået etableret et 0,21 hektar stort minivådområde lige ved siden af ejendommen – en mulighed, der for ham opstod for to år siden:
- En dag for et par år siden spurgte en nabo, om jeg havde hørt om minivådområder. Jeg talte med konen om det, og det var især miljøeffekten og dét at have noget pænt at kigge på, der blev talt om, forklarer Uffe Kristiansen.
Og hér to år senere kan Uffe Kristiansen nu nyde synet af det færdige minivådområde, hvor oplandskonsulent hos Velas i Horsens, Børge O. Nielsen, har været tilknyttet, mens udformningen og anlæggelsen af området har været i hænderne på firmaet Liebhaverskovfogeden.
Oplandskonsulenten har stået for kontakten med både Landbrugsstyrelsen og kommunen omkring ansøgninger, udbetalinger og tilladelser. Alt imens Uffe Kristiansen selv har kunnet koncentrere sig om det rent visuelle:
- Herlighedsværdien er vigtig for os. Derfor bliver der også plantet blomster omkring for fauna og natur, fortæller Uffe Kristiansen.
Svarer til 13 hektar efterafgrøder
Det godt 0,2 hektar store minivådområde afvander et drænopland på i alt 20 hektar, svarende til en årlig reduktion af kvælstofudledningen i Vejle Fjord på i alt 176 kg N.
- Det svarer til 13 hektar med målrettede efterafgrøder, konstaterer Børge O. Nielsen, der især ser minivådområderne som et både billigere og mere effektfuldt alternativ til efterafgrøderne:
- Hvis man regner på det samfundsøkonomisk med minivådområder som drænvirkemiddel, er det billigere end efterafgrøder.
Og det er ikke kun med hensyn til kvælstof, at der er virkning med minivådområdet. Børge N. Nielsen vurderer, at fosformængden reduceres med mellem 40 – 50 procent.