»Genial afgrøde til byggeriet«: - Hamp er ikke sådan noget hippieagtigt-noget længere

Havnens Hænder i København er Danmarks eneste byggemarked, der sælger alternative byggematerialer, som skal bidrage til at nedbringe CO2-regnskabet. I det spil er hamp en særdeles vigtig plante. Derfor kan det godt ærgre en af medejerne af firmaet, at produktionen endnu ikke er slået igennem i Danmark, og at produkterne skal importeres fra udlandet.

Til trods for, at EU’s CAP-reform støtter med 1.900 kroner i grundbetaling pr. hektar dyrket hamp til landmænd, så er der ingen danske landmænd i nyere tid, der har kastet sig over at dyrke fiberhamp. Og det ærgrer Mikkel Damgaard Nielsen, der er medejer af virksomheden Havnens Hænder i København.

Byggemarkedet sælger udelukkende biobaseret byggemateriale, der på længere sigt skal bidrage til et langt mere klimamæssigt bæredygtigt byggeri, hvor CO2’en indlejres.

Det alternative byggemarked åbnede i 2019 i et partnerskab mellem tre håndværkere. Mikkel Damgaard Nielsen har selv en baggrund som murermester.

Baggrunden for at bruge de alternative materialer såsom hamp, græs, halm, ler og kork begyndte for Mikkel Damgaard Nielsens vedkommende i 2007. Dengang var der mindre fokus på CO2 – og der opstod lysten til at arbejde med et materiale, der var mindre skadeligt og giftigt at arbejde med.

- Vi blev enige om, at der var en mulighed her for at starte noget op, og præge byggebranchen i den rigtige retning. Og det, vi sælger, er alle de typer byggematerialer, som man kender som bygningsmasse såsom blokke, blødisolering, plader, akustikløsninger, mørtler og overflader. Materialerne er baseret på fornybare ressourcer, der gror hvert år.

Er du blevet klogere på EU's fælles landbrugspolitik fra 2023-2027

I vores ugeaviser og på nettet dækker vi hver uge reformen af EU’s fælles landbrugspolitik – den såkaldte CAP – og hvordan den bliver gennemført i Danmark.

Vi har brug for at høre, hvad du som bruger/læser synes om vores dækning, så vi kan blive endnu bedre!

Vi siger tak, hvis du vil besvare nedenstående 4 spørgsmål – ud fra hvad du har fået af viden om CAP gennem vores avisartikler, videoreportager, podcasts og webinarer:





Hampens potentiale

I Havnens Hænders showroom er der en lang række forskellige bygningsmaterier.

Udover forskellige materialer i græs, halm og kork, så brænder Mikkel Damgaard Nielsens hjerte især for hampens potentiale.

Blandt andet sælger Havnens Hænder »Hempcrete«, der ifølge medstifteren blev opfundet i 80'erne i Frankrig.

Hempcrete baserer sig på fiberhamp. Fiberen bliver hugget i mindre stykker, hvorefter de bliver blandet med kalk og vand og bliver blandt andet brugt til blokke.

- Udover, at det er nogle gode vægge, så indlejrer de CO2 via fotosyntese. Så vi går negativt på regnskabet, da CO2’en bliver indlejret i vores vægge, siger Mikkel Damgaard Nielsen.

Desuden så er – til trods for hvad mange forestiller sig – mange af materialerne, der sælges i byggemarkedet, slet ikke særligt farlige i forhold til brandsikkerheden, fortæller Mikkel Damgaard Nielsen, der skærer pointen ud i hamp ved at sætte en blæselampe samme sted mod en Hempcreteplade i over 20 sekunder, uden der sker andet, end at pladen får et sort mærke.

Fra udlandet

Ifølge Mikkel Damgaard Nielsen er hamp ekstremt godt til at isolere koldt murværk både indvendigt og udvendigt. Man forer indersiden af sine byggerier med det her og pudser væggen op, og da hampen både kan optage og afgive fugten igen, giver det et ekstra godt indeklima.

- Og med hensyn til udseendet, så er byggeri med vores materialer faktisk noget, alle på en eller anden måde kan være med til. Der er faktisk ikke noget »hippie« over det. Det ligner en helt almindelig hvid væg, siger Mikkel Damgaard Nielsen med et stort grin.

Alle materialerne i Havnens Hænder bliver dog produceret i udlandet, da Danmark ikke er førende indenfor at investere i anlæg, der kan producere den forskellige slags byggemasse i alternative materialer. Og det er til trods for, at Mikkel Damgaard Nielsen fortæller, at han kan mærke en øget interesse blandt store bygherrer og pensionskasser om at kigge den alternative vej indenfor byggeriet.

Uambitiøs ramme

Som det er nu, fortæller Mikkel Damgaard Nielsen, at priserne – afhængigt af produktet - overfor kunderne er 10-50 procent højere end de konventionelle produkter. Men at man til gengæld sparer på andre ting. For eksempel ved, at man slet ikke får behov for udsugning og ventilationsanlæg.

- Vi solgte for 5,5 millioner sidste år, og vi sælger vel for over 10 millioner i år. Så det er begyndt stille og roligt sådan at komme op. Der er så mange muligheder for synergien med landbrug og byggeri, som er megavigtige, vi kigger ind i nu, fortæller Mikkel Damgaard Nielsen, der forklarer, at byggeriet i Danmark pt. udleder mellem 11-12 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 pr. år. Og at det er indenfor den nuværende ramme.

- Desværre er rammen (maks 12 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 red.) totalt uambitiøst, siger Mikkel Damgaard Nielsen, der mener, at det er realistisk at komme meget længere ned, hvis der var en større vilje og krav.

Dog forstår han godt, at rammen nu engang er, som den er.

- Der er en masse byggeprojekter, der allerede er planlagt og projekteret, så man kan ikke pludselig ændre på rammen. Men jeg har et håb om, at den gradvist vil blive sat ned, siger Mikkel Damgaard Nielsen.

Han mener desuden, at der kunne være potentiale til, at Danmark kunne blive mere selvforsynende.

- Der bruges rigtig meget træ. Problemet er bare, at det ikke kommer fra Danmark, men det kommer fra Finland, Norge, Sverige, som på den måde får alle de gode CO2-tal. Derfor er det her ikke bare vigtigt for landbruget og for byggeriet, men for hele vores samlede CO2-regnskab er det vigtigt, at vi begynder at dyrke vores materiale selv, siger han.

Genial plante

Mikkel Damgaard Nielsen fortæller, at hamp er en »helt vildt genial plante«.

- Helt tilbage fra før Kristus har man brugt den til alle mulige ting, og det gjorde man i stor stil op i vores århundrede, inden planten blev ulovliggjort pga. de euforiserende stoffer. Hvis vi i stedet havde videreudviklet på hampeeventyret fra den gang af, så kunne vi være nået meget længere med klimadagsordenen i dag.

Medejeren af Havnens Hænder mener, at det er et stort problem, at hvis man som dansk landmand dyrker fiberhamp, så skal plantens dele sendes helt til Frankrig, hvor det tætteste anlæg til at adskille fibrene befinder sig.

- Så der er lidt »hønen og ægget« over det. Altså, hvem tager først initiativet til rigtigt at komme i gang. Når først det kommer op at køre, og man får etableret et adskilleranlæg i Danmark, så vil der være et stort potentiale for landmænd, siger han.

Vil blive billigere

I det lange løb ser Mikkel Damgaard Nielsen, at byggemasse i naturmaterialer i sidste ende vil være billigere at producere.

- Men problemet er, at det er dyrere lige nu, fordi det stadig er en nicheproduktion. Men i et storskalaperspektiv vil det efter min vurdering blive billigere, hvis der blev investeret i at brede det ud.

- Jeg tror, at for at der rigtigt kan komme skub i det, så skal der også noget til ovenfra. Der skal være nogle politikere, der sætter nogle krav. Bare et eksempel: 30 procent af byggemassen skal komme fra nogle af disse materialer. Jamen, så ville det også ske. Vi har mulighederne.

Kulturændring

Mikkel Damgaard Nielsen fortæller, at der også ligger en byggekultur, som skal ændres væsentligt blandt kunderne.

- Jeg forsøger at overbevise folk om »ærligheden« i de her produkter. Altså, man siger, at de her vægge, dem vasker vi ikke på. Kommer der noget fedt på, så maler vi dem bare over. Og malingen er meget nem at håndtere, så man behøver ikke engang at dække gulvet af. Det er et mindset, der skal ændres.

- Den her plante begynder virkelig at blive til guld. Man har i Europa dyrket den i mange år før i tiden. Og så mistede den en del til petrokemien. Og nu er vi i en situation, hvor den genvinder noget momentum. Blandt andet fordi den er god i forhold til klimaregnskabet.

- Siden 50'erne har vi baseret vores byggeskik på petrokemien. Vi havde jo faktisk en byggeskik på det klassiske byggeri op til sådan noget 1950, hvor vi blev superdygtige til at bygge med andre materialer. Det er et håndværk, vi skal lære igen.

Kan du forestille dig et scenarie, hvor der begyndte at blive en storskalaproduktion af byggematerialer i Danmark af hamp?

- Jeg forestiller mig, at det sker. Inden for de næste fem år vil jeg regne med, at der kommer gang i nogle forskellige ting. Men vi mangler maskineriet til at høste det og anlæggene til at bearbejde fiberen, så det er en lang vej.

Mikkel Damgaard Nielsen håber på, at Havnens Hænder på et tidspunkt kan indgå et samarbejde med en større byggekæde i Danmark. Både for økonomien i virksomheden men også for at få bredt de alternative materialer mere ud i landet.

Følg EU-reformen her i avisen

EU får en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP er udløbet til nytår, og det betyder at et helt nyt sæt regler for, hvordan man får landbrugsstøtte, er trådt i kraft 1, januar 2023. Her i avisen følger vi implementeringen af de mange nye tiltag, regler og støttemuligheder, der følger med den nye CAP.

Hver uge vil vi beskrive, hvordan CAP-reformen rammer de danske landmænd, hvilke positive og negative konsekvenser ændringerne får for dansk landbrug, og vi vil følge med i, om de nye regler bliver implementeret efter hensigten.

Læs også