Forbedret ordning for pleje af naturarealer
Græssende dyr vil formentlig få en endnu større plads i naturplejen med den nye og langt mere fleksible ordning for pleje af græs- og naturarealer.

Michael Illum Hansen, miljø- og naturrådgiver hos Sagro, er godt tilfreds med ændringerne i PLG-ordningen. Foto: Louis Andreas Michaelsen
Med den nye landbrugsreform CAP, der trådte i kraft ved årsskiftet, er der ryddet op i nogle af de værste knaster i ordningen for pleje af græs- og naturarealer, PLG er en del af det danske landdistriktsprogram og medfinansieret af EU.
- For de tilsagn, der kombineres med grundbetaling, er der forenklet meget, fortæller Michael Illum Hansen, der er miljø- og naturrådgiver hos Sagro.
Han mener, at ændringerne synligt og hurtigt vil ses på overdrev, heder, enge og moser.

Michael Illum Hansen, miljø- og naturrådgiver hos Sagro, er godt tilfreds med ændringerne i PLG-ordningen. Foto: Louis Andreas Michaelsen
Ekstensiv drift
Især to ændringer vil forbedre mulighederne for at drive en mere ekstensiv drift af PLG-arealer:
- For dette første er fleksibiliteten blevet øget fra 10 til 20 procent, og det gør det lettere at drive arealerne, hvor der er tilsagn til pleje af græs- og naturarealer, ekstensivt. Derudover er den øvre grænse for størrelsen af delarealerne, der kan indgå, øget fra 500 kvadratmeter til en hektar.
I praksis betyder det, at der må være større og flere delarealer på tilsagnsmarken, som ikke afgræsses eller tages slæt på.
Højdekrav bortfalder
For det andet blev det tidligere højdekrav på 40 centimeter ophævet 1. januar.
- Fremover vil kravet til »synligt afgræsset« være opfyldt, når vegetationen er synligt afgræsset på mindst 50 procent af tilsagnsmarken, siger Michael Illum Hansen.
Dette er også med til at gøre det lettere at drive en ekstensiv drift af arealerne, da man derfor kan have en længere græsningssæson og måske have færre dyr gående på arealerne.

Ekstensivt afgræsset mark med synlige tegn på bid. Foto: Louis Andreas Michaelsen