Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.
- Hvis man havde spurgt os for fem år siden, så havde vi ikke forestillet os, at vi skulle være økologer.
Så lidt fængede den økologiske tankegang hos ejerne af Agrovest, før de i 2017 begyndte at lægge om fra konventionel drift, fortæller Ulrik Olsen.
- Vi synes, at det er sjovt. Meeen… det var ikke det, som det startede med, da vi gik ind i det. Det var helt sikkert på grund af udsigten til et bedre dækningsbidrag.
- Før kørte vi for fuld fart derudaf med reduceret jordbehandling. Så det er en ret stor ændring at lægge det hele om. Det er et helt andet håndværk – sådan lidt tilbage til de gamle dyder, hvor sædskiftet skal være hundrede procent i orden, og hvor jordbearbejdningen skal være helt perfekt, siger han.
Ny teknologi er spændende
Men interessen for de økologiske dyrkningsmetoder er vokset i løbet af de to år, Agrovest har været under omlægning.
- Jo mere, vi kommer ind i den her økologiske dyrkningsform, så synes vi også, at det er spændende. Både det gamle, håndværksmæssige, men også den megen nye teknologi, der er kommet, for eksempel med robotter, der kan luge ukrudt i rækkeafgrøder og den slags. Vi går en superspændende tid i møde. Det er en spændende fremtid, som vi kan være med til at udvikle.
Mens håndværket fænger, så er Ulrik Olsen mindre hardcore i hele det økologiske tankesæt, der ligger bag.
Med et ben i hver lejr
- Ideen er jo god. Og selvfølgelig er det fint ikke at bruge sprøjtemidler. Men vi bruger i hvert fald mange, mange flere traktortimer på at holde ukrudtet nede. Og vi har meget, meget lave udbytter. Så hvad er bedst for miljøet? – den diskussion vil jeg helst ikke ind i, siger Ulrik Olsen.
Agrovest har nærmest en målsætning om ikke at blande sig i den ideologiske debat mellem konventionelle og økologiske landmænd.
- Vi har en meget skarp holdning i vores virksomhed til, at der skal være plads til både konventionelle og økologiske producenter, eller hvilken driftsform, man nu vælger. Det må være den enkelte virksomhedsejer, som selv bestemmer det. Vi kommer jo selv fra det konventionelle landbrug og synes, at det, vi lavede dér, også var godt.
- Vi står med et ben i begge lejre, fordi vi har alle de her konventionelle grise og masser af konventionel gylle, som vi så i dag bruger alt sammen til vores økologiske marker, siger Ulrik Olsen.