bannerPos

Landbruget har allerede leveret, eller?

Debatten i salen kom blandt andet til at handle om mere forskning og viden omkring en omstilling af landbruget, og hvem der i givet fald skal betale. Blandt spørgerne var Allan Hansen (tv), med Clement Kjersgaard som mikrofonholder.

John Ankersen

Journalist
22-06-2019 13:01
På under 30 år er landbrugets klimaaftryk faldet med en fjerdedel inden for mælkeproduktionen – så erhvervet har leveret, lød meldingen fra Arla i forbindelse med debatmødet. Ikke alle deler imidlertid synspunktet.

- Siden 1990 er landbrugets klimaaftryk falder med 24 procent pr. kg. Så man kan sige, at landbruget allerede har leveret, lød det fra Kasper Ibsen Bech, kommunikationsdirektør i Arla.

Et vigtigt budskab i en tid, hvor netop landbruget i forbindelse med klimadebatten ofte nævnes som en af de store »klima-syndere«.

Svend Brodersen, der ejer og driver Gram Slot som et økologisk landbrug med både mælkeproduktion og økologiske foderafgrøder og grøntsager, mener også, at det er vigtigt, at landbrugets klimaindsats kommer i fokus:

-  Hvordan skaber vi en fælles forståelse og fokus på, at kunden er vores øverste chef, og vores opgave er at følge efterspørgslen.

Som et billede på kød kontra planter satte han samtidig tal på. Mens en hektar jord kan producere mellem 600-700 kg oksekød, kan samme areal producere 40.000 kg grøntsager.

Ikke imponeret

Den megen snak omkring, hvad landbruget allerede har leveret på klimafronten, imponerer imidlertid ikke Kristian Sloth fra Greenpeace.

-  Køer og svin står for en femtedel af den samlede CO2-udledning i Danmark, og samtidig bruges 80 procent af landbrugsjorden til foderafgrøder. Det kunne i stedet bruges på natur og skov og til at udvide planteproduktionen, konstaterede Kristian Sloth.

Han noterede sig samtidig, at Danmark i en opgørelse ligger med en svinekødsproduktion pr. indbygger på godt 260 kilo pr. år – og dermed langt højere end lande som Tyskland og Polen, der også har stor svineproduktion.

Hvem skal betale?

Under debatten blev der fra flere efterlyst bedre belysning af – og forskning omkring landbruget i relation til klimaet – og ikke mindst hvem, der i givet fald skal betale for en omlægning af landbrugsproduktionen.

-  Det handler om, hvordan vi hjælper landmænd i gældsfælde med den animalske produktion, og får skruet ned for den animalske produktion, lød det fra Kristian Sloth.

Hos Danmarks Naturfredningsforening mener landbrugspolitisk seniorrådgiver, Thyge Nygaard, at landbrugsgælden er en udfordring:

-  Landbrugets største problem i dag er gælden på grund af dyr jord, sagde han og efterlyste samtidig en holdningsændring både politisk og generelt – og drog en parallel til udfasningen af benzin og dieselbiler og rejsemønsteret med flyrejser.

Han mener, at udfordringen og mulighederne ligger i dialog, en jordreform og samarbejde.

Forandring

Marc Reseke fra Tænketanken Frej summerede det op:

- Dansk landbrug har en fremtid, men kræver omstillingsparathed hos både landbruget og forbrugerne.

Demo kan hjælpe til valg af såmaskine

VKST viser et bredt udsnit af nye såmaskiner på en stor sådemo tirsdag den 3. september på Ny Lellinge ved Køge.

Sådan forebygger du havrerødsot i vintersæd

Fra 16. september kan forekomsten af bladlus i vinterbyg og -hvede i tidligt såede marker i milde områder følges. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus, oplyser Seges.

Høstdagene skal prioriteres

Høsten er i disse dage udfordret af regn og en ustabil vejrudsigt. Det kræver øget omtanke og fokus for bedst muligt resultat. Planteavlskonsulent giver gode råd til fokusområder.

Flottere smågrise og tilvækst på op imod 550 gram på nordjysk bedrift

Grisene har det godt på Nørregaard i Nordjylland. En del af æren tillægger gårdejer Ole Mathiasen sit samarbejde med DLG og Vilofoss, der har ført til et skifte af foder og mineralblandinger til smågrisene. Mavesundheden er gennem det seneste år forbedret, og tilvæksten er steget fra 480 gram til op imod 550 gram pr. dag.

KMP-fuldfoderanalyse – et billigt men godt alternativ til kemiske analyser

For at sikre sig, at fuldfoderet konstant holder den samme kvalitet, er det muligt at få foretaget en hurtig og billig analyse på Seges’ laboratorie i Skejby.

Majsen har rejst sig

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.

Transportører undersøger juridisk spor

Under torsdagens krisemøde hos grisetransportørerne blev det besluttet at afvente svar på en henvendelse til Fødevarestyrelsen, som man afleverede for flere uger siden. Derudover vil man undersøge, om et 48-timers krav er på linje med EU-regler.
Side 1 af 1606 (32120 artikler)Prev1234567160416051606Next