bannerPos

Landbruget har allerede leveret, eller?

Debatten i salen kom blandt andet til at handle om mere forskning og viden omkring en omstilling af landbruget, og hvem der i givet fald skal betale. Blandt spørgerne var Allan Hansen (tv), med Clement Kjersgaard som mikrofonholder.

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
22-06-2019 13:01
På under 30 år er landbrugets klimaaftryk faldet med en fjerdedel inden for mælkeproduktionen – så erhvervet har leveret, lød meldingen fra Arla i forbindelse med debatmødet. Ikke alle deler imidlertid synspunktet.

- Siden 1990 er landbrugets klimaaftryk falder med 24 procent pr. kg. Så man kan sige, at landbruget allerede har leveret, lød det fra Kasper Ibsen Bech, kommunikationsdirektør i Arla.

Et vigtigt budskab i en tid, hvor netop landbruget i forbindelse med klimadebatten ofte nævnes som en af de store »klima-syndere«.

Svend Brodersen, der ejer og driver Gram Slot som et økologisk landbrug med både mælkeproduktion og økologiske foderafgrøder og grøntsager, mener også, at det er vigtigt, at landbrugets klimaindsats kommer i fokus:

-  Hvordan skaber vi en fælles forståelse og fokus på, at kunden er vores øverste chef, og vores opgave er at følge efterspørgslen.

Som et billede på kød kontra planter satte han samtidig tal på. Mens en hektar jord kan producere mellem 600-700 kg oksekød, kan samme areal producere 40.000 kg grøntsager.

Ikke imponeret

Den megen snak omkring, hvad landbruget allerede har leveret på klimafronten, imponerer imidlertid ikke Kristian Sloth fra Greenpeace.

-  Køer og svin står for en femtedel af den samlede CO2-udledning i Danmark, og samtidig bruges 80 procent af landbrugsjorden til foderafgrøder. Det kunne i stedet bruges på natur og skov og til at udvide planteproduktionen, konstaterede Kristian Sloth.

Han noterede sig samtidig, at Danmark i en opgørelse ligger med en svinekødsproduktion pr. indbygger på godt 260 kilo pr. år – og dermed langt højere end lande som Tyskland og Polen, der også har stor svineproduktion.

Hvem skal betale?

Under debatten blev der fra flere efterlyst bedre belysning af – og forskning omkring landbruget i relation til klimaet – og ikke mindst hvem, der i givet fald skal betale for en omlægning af landbrugsproduktionen.

-  Det handler om, hvordan vi hjælper landmænd i gældsfælde med den animalske produktion, og får skruet ned for den animalske produktion, lød det fra Kristian Sloth.

Hos Danmarks Naturfredningsforening mener landbrugspolitisk seniorrådgiver, Thyge Nygaard, at landbrugsgælden er en udfordring:

-  Landbrugets største problem i dag er gælden på grund af dyr jord, sagde han og efterlyste samtidig en holdningsændring både politisk og generelt – og drog en parallel til udfasningen af benzin og dieselbiler og rejsemønsteret med flyrejser.

Han mener, at udfordringen og mulighederne ligger i dialog, en jordreform og samarbejde.

Forandring

Marc Reseke fra Tænketanken Frej summerede det op:

- Dansk landbrug har en fremtid, men kræver omstillingsparathed hos både landbruget og forbrugerne.

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.
Side 1 af 1850 (36981 artikler)Prev1234567184818491850Next