I 2022 gik to danske fåreavlere sammen om at importere de første Texel-får af typen Grævlingehoved. En variant, som har været kendt i Irland, Holland og England, men for første gang nogensinde kan den nu opleves på Hjørring Dyrskue.
Gennem en årrække har familien Østergaard avlet varmblodsheste og senest væddeløbsheste, men i december 2019 valgte Bente Østergaard og hendes mand at reducere antallet af heste.
- Og så manglede vi noget til at æde alt det græs, vi har, og samtidig kan vi faktisk rigtig godt lide lammekød.
Det er den korte historie om, hvorfor der lige nu går 69 Texel-dyr på markerne omkring ejendommen udenfor Brønderslev.
- Tidligere har jeg aldrig haft får, siger Bente smilende, mens både får og lam flokkes omkring hende på marken.
I dag er fåreholdet ikke og alene blevet en måde at holde græsset i ave og fryseren fyldt.
- Det er rent terapeutisk for mig, siger Bente Østergaard, som i dag også er formand for Dansk Fåreavl.
Har alle tre typer Texel
For Bente Østergaard startede det med de helt almindelige hvide Texel – fem styk.
- Min mand sagde, du får de fem her og ikke flere, men i dag er han jo lige så bidt af det her som mig, griner Bente Østergaard, som i dag har alle tre Texel-varianter.
I 2022 gik Bente Østergaard sammen med en anden fåreavler og importerede de første Texel-får af typen Grævlingehoved til Danmark.
- Jeg har altid været fascineret af deres udtryk, siger Bente.
I Danmark er der lige nu ni voksne hundyr og knap 20 ungdyr fra sidste år.
Stor interesse
Bente Østergaard oplever, at der er ret stor interesse for den lidt mere sjældne Texel-variant.
- Det kan godt være fristende, når man får en ny race, for vi kan sælge alle de avlsdyr, det skulle være, men det har vi besluttet, at det gør vi ikke. Det er kun dem, der er 100 procent i orden, der går videre, forklarer Bente Østergaard og fortæller, at hun selekterer rimelig hårdt. Blandt andet er en røget til slagt, fordi den havde en lille tendens til skæve forben.
- Vi avler også kun på dem, der er rolige og samarbejdsvillige, siger Bente.
Lige nu er der 22 moderdyr plus lam på markerne ved Bente Østergaard, og hun forventer, at antallet skal stige til omkring 30 moderdyr og meget gerne med flere grævlingehoveder.
Forskelligt temperament
Selvom alle tre varianter er af racen Texel, så er det ikke kun rent udseendemæssigt, at der er forskel på dyrene. Og her er grævlingehovederne dem, der ofte giver de gode grin.
- Det er simpelthen et skægt dyr. Det er det virkelig, siger Bente og fortæller, at de hvide er mere rolige.
- De blå er lidt mere friske, men Grævlingehoved har et ekstremt godt humør. De er så muntre, selv når de er højdrægtige, løber de rundt og slå med benene. De er så tilpasse.
Elsker hyggen på dyrskuer
Det er kun to år siden Bente Østergaard stillede til sine første dyrskuer nogensinde, Gl. Estrup og Hjørring, for hestene havde alene bragt hende til diverse udstillinger indenfor Dansk Varmblod, men Bente blev overtalt af andre fåreavlere.
- Det er simpelthen så hyggeligt at være på dyrskue, sagde de, og det er det også, virkelig. Og vi kommer nok også mest for hyggens skyld, griner Bente.
Andet dyrskueår skulle egentlig også bare være Gl. Estrup. Hjørring og måske Kimbrerskuet, men skæbnen ville, at Bente Østergaard fik skuets bedste vædder på Gl. Estrup og dermed en billet til Landsskuet i Herning.
- Og så tænkte jeg. Det skal vi da også prøve, siger Bente Østergaard, som nu kalder sig fast udstiller på Gl. Estrup, Hjørring Dyrskue, Landsskuet i Herning og Kimbrerskuet i Aars.
Kæmpe sammenhold
Interessen for får og dyrskuer har givet Bente en helt ny omgangskreds, som hun sætter stor pris på. Hun nyder især sammenholdet, og at der er plads til alle.
- Det er uanset hvilken race, man har, og hvem man er, så snakker alle sammen og hjælper hinanden. Og det er vi faktisk ret fascineret af, man kan bare tage af sted og så tage det roligt, siger hun.
Bente Østergaard stiller på Hjørring Dyrskue med seks får og fire lam – en Grævlingehoved, en blå og resten hvide.