Trods mange år som udstiller er det første gang, at Per Rasmussen går i ringen på Agro Nord. Her stiller han med seks jerseykøer.
Som en væddeløbshest i sin bås har Per Rasmussen gået og trippet på Raunlund ved Floes udenfor Randers, for to år uden dyrskuer har næsten været mere, end hvad mælkeproducenten har kunnet klare. Derfor var han også hurtig, da Kimbrerskuet i efteråret åbnede op for tilmeldingerne, trods han aldrig havde udstillet på skuet før. Og nu er han og sine mange hjælpere klar igen, når der er Agro Nord. Her stiller de med seks jerseykøer.
- Det er første gang, vi udstiller på Agro Nord. Nu kan vi simpelthen ikke vente længere, griner Per Rasmussen, som har udstillet køer, siden han kom hjem i 1998 og indgik i et I/S med sin far.
Fra Holstein til Jersey
Per Rasmussen overtog stedet fuldt og helt i 2007. Dengang var der 60 holsteinkøer i stalden, men bentøjet på køerne kunne ikke holde, og Per Rasmussen tog beslutningen om at sætte de 60 holsteinkøer ud og i stedet gøre plads til Jersey.
- Når jeg fortæller, hvorfor jeg skiftede race, er den korte forklaring, at køernes størrelse skulle passe til mandens, men virkeligheden er, at benene på de sortbrogede ikke kunne holde. Det har ikke noget at gøre med, at sengebåsene passede bedre til Jersey, for det gjorde de ikke. Men jeg oplevede, at køerne ofte kun fik to kalve, så kunne de ikke holde længere, forklarer Per Rasmussen, som i dag har 77 jerseykøer, en malkerobot og automatisk fodring.
Fik blod på tanden
Når Per Rasmussen tager afsted på dyrskue, er det ikke noget, han gør alene, for rækken af familiemedlemmer, som deler samme passion, er stor. Blandt andet datteren, som er i gang med en landmandsuddannelse.
- Det var nok hende, som opfordrede mig til, at vi skulle prøve Agro Nord, forklarer Per Rasmussen, som var let at overtale, især efter succesen i 2019.
Per Rasmussen har tidligere udelukkende deltaget på Landbrugsmessen Gl. Estrup, men efter han i 2019 fik skuets bedste ældre jerseyko, fik han mod på også at prøve Landsskuet, hvor koen udmærkede sig med 23 point.
Stiller med mor og datter
På Agro Nord stiller han blandt andet med »mor og datter«. En 6. kalvs ko og hendes datter, en 1. kalvs ko.
- Jeg glæder mig, for jeg har virkelig savnet det. Jeg tror, det er ligesom dem, som plejer at være til festival, men som heller ikke kom det på grund af corona. Man savner at komme ud. Vi er sådan nogle tossede nørder, og der er altså bare noget over et dyrskue, griner Per Rasmussen.
Krydser med Murray Grey
På Raunlund er man som sådan ikke interesseret i avl. Køerne skal blot have gode ben og et godt yver.
Alle kvier plus de bedste køer insemineres med kønssorteret sæd efter avlsplanen, mens resten krydses med Murray Grey.
- De har det mest fantastiske temperament. De er simpelthen så rolige. Så giver de små letfødte kalve, er hårdføre og så siger Australien, at de har noget af det bedste kød i verden, og når man så krydser det med Jersey, bliver det jo endnu bedre, griner Per Rasmussen, som selv færdigfeder alle sine slagtekalve.
Forlænget laktation
At krydse med Murray Grey er en af vejene mod færre opdræt. Det samme er forlænget laktation, fordi Per Rasmussen oplever, at det er svært at sælge hundyr til eksport.
- Mange af køerne går 140-160 dage, før vi påbegynder inseminering. Det fungerer rigtig godt ved de unge køer. Mine kvier starter altid ydelsen stille op efter kælvning, og når først toppunktet senere, hvilket gør, at de holder ydelsen længere.
- Det er en balance, og der er mange meninger om forlænget laktation, men for mig fungerer det ved de unge køer.
Ingen forventninger
Når Per Rasmussen indtager ringen på Agro Nord, ligger de største forventninger hos en af 1. kalvskøerne.
- Konkurrencen er hård på Agro Nord, og jeg har ingen forventninger om at vinde, da mine bedste køer er et sted i deres laktation, hvor de ikke kan komme med. Men jeg gør mit bedste og håber da også, jeg kan blande mig lidt med de bedste alligevel, siger Per Rasmussen.
Pengepræmier