Tamu-Center Vitskøl og deres unge mennesker øver sig for at blive klar til årets Fjerritslev Dyrskue. De går på naturbrugslinjen og er der for at blive klar til enten at kunne starte på en uddannelse eller varetage et job.
Tamu-Center Vitskøl hedder uddannelsestilbuddet i Ranum i Vesthimmerland, som er beliggende på det historiske og billedskønne Vitskøl Kloster lige ud til Limfjorden. En arbejdsmarkedsuddannelse baseret på produktions- og serviceydelser, som henvender sig til unge mellem 18 og 30 år, som af forskellige grunde ikke er tilknyttet arbejdsmarkedet eller er under uddannelse.
Der er højt til loftet, og skolebøgerne er skiftet ud med praktisk, meningsfyldt arbejde, på de tre linjer i Ranum: naturbrug, turisme og bygningsservice.
Der er plads til godt 60 elever, hvoraf halvdelen bor på stedet som kostskoleelever.
Naturbrugslinjen
Omkring 16 af eleverne går på naturbrugslinjen, som blandt andet rummer 60 hereford-moderdyr. I spidsen for linjen står Jørgen Bloch, som er ansat som driftsleder.
I dag, hvor LandbrugNord er på besøg, har eleverne fået sat grime på to tyre og har trukket dem ud af stalden. De skal øve forude for Fjerritslev Dyrskue – både tyrene og de unge mennesker.
- Op med hovedet, siger Jørgen Bloch til en af pigerne, som går rundt med den ene tyr.
Pigen stopper op.
- Det vil den ikke. Hvad skal jeg så gøre?, spørger hun.
Har vundet før
Sidste år kom Tamu-Center Vitskøl hjem fra Fjerritslev Dyrskue med to ærespræmier. En til hver af de to dyr de stillede med – en tyr og en kvie.
Tyren, Tamu Super Cæsar efter Moeskjær Kodi, blev sågar skuets bedste kødkvægs handyr. Og ham tager de med igen i år.
Foruden Super Cæsar stiller skolen også med en ung tyr, en kvie og en ko med kalv.
- Det er alt for mange, griner Jørgen Bloch og begynder at fortælle de unge om, hvordan dyrene skal stå på benene.
Hereford og Suffolk
Jørgen har været ansat på stedet i omkring 20 år og kunne i dag ikke forestille sig andet.
- Der er ingen tvivl om, at dyr kan noget. Vi har unge, som har det svært, og der sker altså bare noget, når de unge mennesker kommer sammen med dyrene, forklarer Jørgen Bloch.
Indtil nu er der kommet 39 kalve i Ranum. Mange af dyrene sælges videre til avl, mens også en stor del sælges gennem konceptet Nordjysk Naturkød gennem Himmerlands Kød.
Der er også får – alle Suffolk. De udstilles ikke, men kan alligevel noget, som køerne ikke kan.
- Det er de færreste af de unge mennesker, som kommer her, der har prøvet at trække med en ko før. Og for mange virker køerne enormt store til at starte med, og der må jeg bare sige, at fårene kan noget. De kan bare noget andet end køerne, forklarer Jørgen Bloch, som går meget op i, at det arbejde, de unge udfører, skal give mening. Det betyder, at arbejdsopgaverne er nødvendige og noget, som skal laves for at kunne drive stedet.
De mange succeshistorier
Eleverne kommer fra det meste af landet.
- Siden jul har vi fået fem elever fra naturbruget i arbejde. Og det er vi faktisk rigtig stolte af, siger Jørgen Bloch, som ikke lægger skjul på, at det lige nøjagtig er det, som driver ham. At se de unge vokse, udvikle sig, få et job og kunne forsørge sig selv.
- Det er bare så fedt, siger han og begynder at fortælle om de uendelig mange succeshistorier.
Klar til job eller uddannelse
De unge arbejder 37 timer om ugen, møder oftest fra 7.30 til 15.00 og gennemgår derigennem en arbejdsmarkedsuddannelse.
Uddannelsen kan gennemføres på syv måneder, men det er der ingen elever, der gør på grund af den baggrund, de kommer med. De fleste elever gennemfører uddannelsen indenfor 12-13 måneder.
Målet er, at den unge efter et ophold i Ranum, er klar til enten et arbejde eller at begynde på en uddannelse.
Tamu gør unge klar til job
Tamu står for »træningsskolens arbejdsmarkedsuddannelser« og er en joborienteret uddannelse, hvis formål er at fremme elevernes mulighed for beskæftigelse eller uddannelse. Det handler i bund og grund om, at det unge menneske klargøres til enten at kunne varetage et job eller en uddannelse.
Der findes seks Tamu-centre i Danmark; Aalborg, Aarhus, Odense, Vordingborg, København og så selvfølgelig Vitskøl. De seks centre havde tilsammen i gennemsnit 336 elever pr. dag i 2019.
I 2019 gennemførte 165 elever en hel Tamu-uddannelse. Af disse blev 66 procent udsluset til arbejde, og 20 procent påbegyndte en uddannelse.
244 elever gennemførte i 2019 én branche, altså en del af uddannelsen, og fik et Tamu-delbevis. 74 procent af disse kom videre i arbejde eller uddannelse, oplyser Tamu på deres hjemmeside.