Charolais og Dexter: Hvide og sorte, store og små

Fra en ejendom udenfor Tversted øverst mod Nord, stiller Torben Jensen og sin familie både med store hvide charolaisdyr og små sorte Dexter på dette års Hjørring Dyrskue.

Agnethes Perle bliver trukket af Agnete. Ved siden står Anne og Torben og børnene Niels og Rose med en charolaiskalv.

Agnethe oplever også, at Dexter er lidt mere krævende at have end Charolais, men det er lige netop det, hun elsker ved arbejdet med dyrene. Torben Jensen var engang mælkeproducent med Jerseykøer. Nu er de små gule krydset med Simmental. Det er et rent legeland at være barn ved Anne og Torben Jensen, som ofte har skoleklasser på besøg. Her er Rose og Niels i fuld gang med at rutche. Agnethe og Agnethes Perle er klar til Hjørring Dyrskue. Selvom hun har tabt sit hjerte til Dexter, er hun også vild med Charolais.

Torben, Anne, Dorthea, Agnethe, Elisabeth, Niels og Rose står der på postkassen ud mod Skagensvej øst for Tversted. Vi er i toppen af Vendsyssel.

Her bor Torben Jensen og Anne og så børnene Dorthea, Agnethe, Elisabeth, Niels og Rose. Men de er langt fra alene. Der er nemlig heste, får, lam, høns, endda flere forskellige slags, duer, gæs, ænder, kaniner, katte, en hund, hamster, flere fisk og en påfugl. Foruden dem, er der også de, som denne eftermiddag mest handler om, køerne.

På marken går der tre charolaiskøer, en kvie og to tyrekalve. Og så er der en dexterko og to tyrekalve. Men de går ikke sammen, for de store driller de små, og derfor er de i hver sin indhegning, hvilket besværliggør tingene en del, men sådan må det være.

Mælkeproducent på Læsø

Torben Jensen var egentlig mælkeproducent på Læsø, hvor han havde en jerseybesætning. Foruden at være mælkeproducent var han også vild med dyrskuer – og blandt andet en af drivkræfterne bag, at få Læsø Dyrskuer til at være mere end fire heste, fem køer og en maskinforhandler.

Torben har også udstillet Læsø-køerne i Hjørring, men da han stoppede med at malke og begyndte at krydse jerseydyrene med Simmental, var der ikke længere nogen at trække ind i ringen.

For 10 år siden lærte han så Anne at kende og godt skubbet på vej af datteren Agnethe, lånte Torben et par charolaiskvier af en nabo på øen. Og det blev starten på, at der selvfølgelig skulle gå charolaiskøer på ejendommen ved Tversted, Østenkær, som parret købte for otte år siden.

Anne er skolelærer i Skagen, og Torben passer grise.

Fra heste til køer

Men for den unge Agnethe, som i dag er 18 år gammel, og egentlig var hestepige, var charolaisdyrene simpelthen for store at trække med, og hun valgte, at sine konfirmationspenge skulle gå til Dexter.

- Det var en rigtig god ko, hun købte sig, som har taget ærespræmier på forskellige dyrskuer. Og hun blev også bedste kødkvægsko i Hjørring inden corona, forklarer Torben.

Koen er der endnu, Birkemose Maren, og så har familien også to tyre efter hende. Både Maren og den ene tyr tager familien med til Hjørring i år.

- Der er ingen tvivl om, at Agnethe har et helt specielt forhold til Maren. Det er tydeligt at se, siger Anne.

Familien husker tilbage på 2019, hvor Maren fødte sin første kalv 15 dage før skuestart og lige nøjagtigt kunne komme med til Hjørring, hvorefter hun gik i ringen og blev skuets bedste kødkvægsko.

- Alle elskede simpelthen den lille kalv, hun kom med, husker Agnethe, som samme år købte sin første charolaiskvie, som nu har fået to kalve.

Dexter og Charolais

Selvom Agnethes hjerte banker for den lille dexterrace, må hun give Torben ret i, at i hverdagen, er Charolais de nemmeste at have, også selvom de mobber de små.

- Dexter er lidt ligesom æsler og bliver let meget stædige, men de er dejlige at være sammen med, smiler Agnethe.

Torben oplever, at Dexter kræver lidt mere arbejde, især i forhold til dyrskue.

- Selvom Agnethes ko Maren bliver syv år her til sommer og har været med hende på dyrskue siden 2019, så kan hun stadig finde på at løbe med hende. Det har jeg aldrig prøvet med Charolais. De glemmer aldrig når først de har været afsted, siger Torben.

- Jeg ved godt, at en Charolais også godt kan være vild, men det er som om, at det giver mere pote det arbejde, man ligger i det, forklarer Torben, mens Agnethe nikker.

- Dexter kræver mere, men det er også det, jeg synes er sjovt, siger Agnethe, som oplever racen lidt mere reserveret.

Hele familien er med

På Hjørring Dyrskue stiller familien med tre charolaisdyr, Agnethes Perle, Ocean og Filippa. Og så kommer de med dexterkoen Maren og en af hendes tyre. Og så håber familiens to yngste, Rose og Niels, at kunne låne et par kalve til mønstringskonkurrencen, for dem de selv har i år, er for store.

Selvom Torben ikke ligger skjul på, at han er mere en charolais-mand end en dexter-mand, og synes det er noget besværligt, når nu ikke de to racer kan gå sammen, så synes han også, at de små køer er meget sjove at have.

Alligevel er det planen, at Agnethe tager sine Dexter med den dag, hun finder et sted at slå sig ned.

Men først gælder Hjørring Dyrskue, så en studentereksamen og så Landsskuet og studenterkørsel, som er lagt samtidig.

- Dyrskuerne er vores ferie, vores juleaften, siger Torben, som på dyrskuet selvfølgelig får selskab af Anne, Dorthea, Agnethe, Elisabeth, Niels og Rose.

Læs også