Mads arbejder med 900 malkekøer, men hjertet banker for limousinerne derhjemme

Mads Have er til daglig driftsleder på en stor mælkeproduktion. I fritiden arbejder han med kødkvæg sammen med faderen Dan Have i Allerup ved Toftlund.

Limousinekvæget er en del af omdrejningspunktet for Dan Have og hans familie i Allerup vest for Toftlund.

Dan Have har snart 25-års jubilæum som inseminør hos Viking Danmark, og han kan se tilbage på 15 års arbejde med den franske kødkvægrace.

Det samme kan hans ældste søn, Mads Have, som har været med stort set lige fra starten på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa i 2009 og siden på kødkvægskuet i Aars og skuet i Herning.

- Siden dengang er vi begyndt at tage flere dyr med på skuet, og det er nok fordi, vi med tiden lagde mere vægt på konkurrencen. Vi har et godt fællesskab med de andre avlere, og det er nærmest som at være på ferie, at komme på skue - selv om det sker kun en halv times kørsel herfra, siger Mads Have.

Han er i dag driftsleder på en kvægejendom med 900 malkekøer og lige så stort opdræt. Men alligevel tager han sig tid til at komme hjem og se til limousine-kreaturerne og deltage i arbejdet med at passe dem. Det er da også Mads, som deltager på dette års skue i Aabenraa, hvor de fremviser en tyr, en ko med kalv samt en kvie.

- Jeg synes, det er fint at have noget at give mig til, når jeg kommer hjem

Mads Have, fritidslandmand, Toftlund

Kødkvæget er livsstil

Med deres karakteristiske muskuløse bygning og imponerende udseende har Limousinekødkvæget vundet familiens hjerte. For familien er forholdet til dyrene ikke bare en forretning, det er en livsstil, og det gælder ikke mindst i en tid, hvor kødkvæg generelt er i tilbagegang i Danmark, og hvor en CO2-afgift truer i horisonten.

Mads Have lægger ikke skjul på, at Limousine-racen har nogle klare fordele, som da også har medvirket til, at den fortsat er størst herhjemme.

Limousinekødkvæget er kendt for sit gode kød med en fin marmorering og en unik smag, der gør det eftertragtet. At være selvforsynet med kvalitetskød betyder meget for familien.

Limousinekødkvæget er desuden kendt for sin muskuløse og robuste bygning. Dette gør racen velegnet til kødproduktion, da den har en høj kødprocent og en imponerende slagtekrop. Denne muskuløse bygning bidrager også til kødets kvalitet og smag. Desuden fremhæves dyrene temperament, som over årene er blevet mere roligt. De kan trives både i varme og kolde klimaer og har en god modstandsdygtighed over for forskellige sygdomme og parasitter.

Af ulemper har racen tendens til at have en langsommere vækstrate sammenlignet med nogle andre kødracer. De har en tendens til at være mere reserverede og mindre sociale end nogle andre racer. Dette betyder, at kalvene kan kræve ekstra opmærksomhed og socialisering for at fremme deres trivsel og adfærd.

Har noget at give sig til

- Jeg kunne faktisk godt tænke mig at bruge mere tid på disse dyr, men der er jo også et arbejde, der skal passes. Jeg synes det er fint at have noget at give mig til, når jeg kommer hjem. Det handler om fodring af dyrene og det daglige opsyn, siger Mads Have.

- Til gengæld er der ikke den store økonomi i at have kødkvæg, fortæller Mads og Dan Have.

- Vi bliver færre og færre avlere, og antallet af dyr falder inden for hele kødkvægsektoren, og det handler om, at man ikke kan få økonomien til at hænge sammen. I dag handler det om volumen, også på slagteriet, og heller ikke de private vil betale prisen. I dag har de blot en lille fryser under køleskabet og ikke kapacitet til at aftage større mængder, siger Dan Have.

- Men vi har seks hektar herhjemme og 35 hektar til afgræsning og hø på Rømø, så vi kan nogenlunde holde balancen økonomisk. Vi hygger os med arbejder med kvæget, da det er en del af vores DNA, tilføjer Mads Have.

Vil have sin ejen ejendom

Han satser på at fortsætte med hobbyen i fremtiden og har derudover et håb om, at han med tiden får mulighed for at købe sin egen ejendom med malkekvæg.

- Godt nok truer en CO2-afgift, og jeg er meget træt af alt det mundhuggeri om landbruget. Jeg bliver noget så træt af at læse, at landbruget kritiseres, og at der peges fingre. Hvor meget vil der være i køledisken uden os? Det er forbrugerne som afgør, om vi skal importere vores fødevarer i stedet for at producere selv, og de påtager sig dermed et stort ansvar, siger Mads Have.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Læs mere her

Læs også

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue finder sted fra fredag den 24. maj til lørdag den 25. maj 2024, og byder på masser af sjov med alt fra konkurrencer og kåringer til malkning og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 17 artikler om Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Spiras udvider på energiområdet

Spiras er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Med unikke digitale værktøjer er Spiras blevet en stor spiller, når det gælder uafhængig rådgivning indenfor energi. Senest er endnu en energirådgiver er ansat.

Lækagesporing med lydbølger

M&T Service er blandt udstillerne ved Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Her præsenterer man en nyhed i form af en mobil lækagesporer, der kan spotte utætte vandrør via radiobølger

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Landbrug fra en svunden tid

Hygum Hjemstavnsgård er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue, hvor unge som ældre kan opleve landbrug som i gamle dage.

Nyt foderkoncept og udvidet forretningsområde

Vestjyllands Andel er blandt udstillerne på Det Sønderjyske Fællesdyrskue. Virksomheden lancerede tidligere på året foderkonceptet VA High Energy sikre, at malkekøerne får den nødvendige mængde energi til at producere mest muligt. Senest har man tillige overtaget hele aktieposten i Billund-virksomheden Adival

Rygsmerter fik landmand til at prøve kosttilskud

Landmand Per Sørensen, døjede i mange år med rygproblemer, men oplevede langtidseffekt af kosttilskud fra Sundhedsshoppen, der blandt udstillerne i forbindelse med Det Sønderjyske Fællesdyrskue.

Bredt maskinprogram vises frem på skue

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner, samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Det Sønderjyske Fællesdyrskue samt Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens udstiller på Det Sønderjyske Fællesdyrskue – og er så ellers aktiv hen over sommeren som dommer på skuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Line er tredje generation på skuet i Aabenraa

28-årige Line Petersen er driftsleder på familieejendommen i Stepping og viderefører det vigtige avlsarbejde med køerne.

Vi er i gang med at klima-omstille

Men landbruget har ikke været gode til at fortælle, hvad vi faktisk gør på ejendommene, siger ung kvægbruger fra Vojens.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.