Elefantgræs til varme og strøelse i stalden

Allan Aabling ejer og driver det økologiske landbrug Egernsholm ved Skærbæk, hvor der dyrkes elefantgræs. En afgrøde, der har vist sig som et godt alternativ til halm i forhold til varme og strøelse i stalden.

Allan Aabling ved sit østrigske ETA-stokerfyr, der har vist sig velegnet til at fyre med tørret og snittet elefantgræs. Elefantgræs presset til briketter, som er velegnede både til fyring og som strøelse i hestestalde. Den snittede elefantgræs-strøelse, som er klar til både hestestalden – og som brændsel til stokerfyret. En stor siloblander i laden sørger via en snegl at føre elefantgræsset ind til fyret.

Allerede står de mere end to meter høje elefantgræsplanter og svajer i vinden på markerne hos Allan Aabling, der ejer og driver det økologiske landbrug Egernsholm ved Skærbæk.

Og mens sommeren skrider frem når planterne at blive mellem tre og fire meter høje med flotte kroner, inden de kan høstes.

Og det var inspiration fra Tyskland, der tilbage i 2015 gav Allan Aabling blod på tanden til at kaste sig over den i Danmark sjældne og utraditionelle afgrøde, der også kendes under sit latinske navn Miscanthus giganteus.

- Vi ville gerne være bæredygtige og selvforsynende, og samtidig bruge en afgrøde til fyring, der ikke var til menneskeføde eller dyrefoder, fortæller Allan Aabling, der ved et tilfælde faldt over en artikel om elefantgræs.

Han besluttede at undersøge elefantgræs nærmere og fandt frem til én tysk planteavler, der solgte elefantgræs-stiklinger.

- Vi fik en snak og aftalte besøg, husker Allan Aabling, der herefter kunne gå i gang med elefantgræs på sine egne marker ved Skærbæk, hvor der i dag dyrket syv hektar med netop elefantgræs.

Den høstede vare ligger typisk på 8-10 procent i vandindhold og er dermed lagerfast med det samme. Samtidig en afgrøde, der kan høstes hvert år i 20 – 25 år frem, hvilket også var en af grundene til, at Allan Aabling så store muligheder i den.

God brændværdi

Elefantgræs spiller en vigtig rolle på Egernsholm. Både i forbindelse med stokerfyret, der sørger for opvarmning til hele ejendommen og som strøelse i hestestalden.

Og hér har det vist sig, at elefantgræsset er yderst velegnet til begge formål.

I forhold til fyring som perfekt brændsel til det østrigske ETA-stokerfyr, hvor Allan Aabling har oplevet flere fordele ved elefantgræsset.

Lav mængde af rest-aske og en brændværdi, der er på højde med eksempelvis træpiller.

- Man har undersøgt brændværdien og det viser sig, at der går 2,2 kilo træpiller pr. liter olie, mens der går 2,4 kilo elefantgræs pr. liter olie, forklarer Allan Aabling, der i laden har opført en silo til elefantgræsset, der via en snegl føres til fyret.

Optimalt strømateriale

Også som strøelse, har elefantgræsset vist sig at have mange fordele i forhold til eksempelvis halm.

- Elefantgræs er som strøelse drøj i brug og suger meget bedre og binder ammoniakken totalt. Og så er der ingen fluer, konkluderer Allan Aabling, der tilbyder sine kunder det tørrede og snittede elefantgræs løst i storsække eller som briketter, der både kan bruges hestestrøelse og til brændefyr.

Samtidig har han etableret en ordning, så han kan tage hestemøg retur fra kunder, som han bruger til jordforbedring i hans egne elefantgræsmarker.

Samtidig ser han også andre store potentialer for elefantgræsset – blandt andet igen ud fra tysk inspiration:

- I Tyskland bruges elefantgræsset også som rodemateriale til grise, forklarer Allan Aabling.

Og det stopper ikke hér i forhold til alternative anvendelsesmuligheder for elefantgræs.

Allan Aabling sælger stiklinger fra sin tyske leverandør til sine kunder, og hér har flere planer om udvikling og produktion af brugs-produkter baseret på elefantgræs – fra sugerør til pressede fiberplader - lidt i stil med spånplader.

Elefantgræsset skulle have været præsenteret og udstillet i forbindelse med årets dyrskue i Ribe, men interesserede kan kontakte Allan Aabling.

Læs mere om Ribe Dyrskue

Ribe Dyrskue finder sted fredag den 26. juli, og byder på masser af sjov med alt fra gummistøvlekast og grisevæddeløb til konkurrencer og kåringer.

Læs mere her

Læs også

Ribe Dyrskue

Ribe Dyrskue finder sted fredag den 26. juli, og byder på masser af sjov med alt fra gummistøvlekast og grisevæddeløb til konkurrencer og kåringer.

Dyk ned alle vores 7 artikler om Ribe Dyrskue

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 97 artikler om Dyrskuer 2024

Glæder sig til ny model med endnu mere power

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Skuets bedste får

Hjørring Dyrskue kunne i år stille med dobbelt så mange får, som sidste år.

Hans far solgte alle maskiner på dyrskuet: Sådan er det desværre ikke mere

Selvom Serritslev Maskinværksted ikke længere har solgt alle maskiner på standen, når dyrskuepladsen lukker, ser Jeppe Andersen stadig masser af værdi i at være til stede.

Ny model med endnu mere power rammer snart Danmark

Det var Ropas RK21-kartoffeloptager, der var blikfanget hos J. Hundahl på Hjørring Dyrskue, men til august bliver den afløst af en ny model.

Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Da regnen forsvandt, var pladsen smækfyldt igen: 2.000 flere fandt vej til dyrskue

I år gik der 22.000 gæster igennem tælleapparaterne på Hjørring Dyrskue.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.