bannerPos

Energinet udpeger 11 kilometer kabler i jorden til el-motorvej

Det er de fire strækninger med gul farve, der viser, hvor der skal lægges kabler i jorden på den nordlige del af Vestkystforbindelsen. Kilde: Energinet.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
16-12-2019 11:31
Energinet har udpeget, hvor 11 kilometer af de samlede 26 kilometer kabler skal i jorden i den nordlige del af el-motorvejen fra Endrup ved Esbjerg til Idomlund ved Holstebro.

Planlægningen af Vestkystforbindelsen, også kendt som el-motorvejen, er gået ind i den afsluttende fase. Således har Energinet nu fremsat sit endelige forslag til, hvor der skal lægges kabler i jorden på den nordlige del af strækningen fra Endrup ved Esbjerg til Idomlund ved Holstebro.

Energinet har foreslået, at der bliver lagt kabler i jorden i Præstbjerg Plantage mellem Ørnhøj og Sørvad, ved Skjern Ådalen udenfor Skjern, ved Sig ikke langt fra Varde samt ved transformatorstationen i Endrup.

Alt i alt er der tale om en strækning på 11 kilometer, hvor der skal kabler i jorden, fortæller projektleder hos Energinet, Christian Jensen.

- Der er i alt 26 km, hvor der skal lægges kabler i jorden, og vi har valgt at lægge 11 kilometer kabler på den nordlige del. Der er lidt længere strækninger på den sydlige del, der skal kabellægges, og det skyldes, at der er større bymæssige bebyggelser der, siger han.

Flere hensyn at tage

Der har været meget debat om, hvor man kunne slippe for luftledninger, som forbindelsen ellers er baseret på, og Energinet har taget flere ting i betragtning ved udpegningen af kabelføringen.

- Vi har forsøgt at finde de steder, hvor det gør størst gavn. Det gælder blandt andet nærheden til byer eller landsbyer. Det er den ene del. Desuden har vi også kigget på konsekvenser for oplevet natur, det at man kan opleve for eksempel Skjern Ådal og Præstbjerg Plantage.

- Det er jo ikke sådan, at man skal beskytte naturen fra luftledninger, for det går som sådan ikke ud over natur, men har større betydning for oplevelsen af natur, lyder det fra Christian Jensen.

Snart klar med sydplan

Der er endnu ikke offentliggjort nogen plan for, hvordan linjeføringen skal være på den sydlige del af forbindelsen fra Endrup til den dansk-tyske grænse. Christian Jensen håber på, at en sådan plan kan være klar i starten af det nye år.

- Vi er godt i gang med den sydlige del, men det har taget lidt mere tid, end vi havde regnet med. Men vi håber at kunne melde vores justerede linjeføringsforslag ud i januar måned, siger Christian Jensen til Effektivt Landbrug.

- Det kan godt være, at det bliver i midten eller slutningen af januar, men det kommer så hurtigt, vi overhovedet kan, tilføjer han.

I løbet af forsommeren 2020 afholder Miljøstyrelsen den anden offentlige høring om projektet. I den forbindelse inviterer Energinet til borgermøder, og der er mulighed for at sende kommentarer til projektet til Miljøstyrelsen.

henning@effektivtlandbrug.dk

telefon 61 20 96 66

 

Tror på godt udbytte i øko-havre til gryn

Landmand Hans Dam, Maglehøjgård, høster tirsdag havre og hvede lidt syd for Kirke Hyllinge på Sjælland.

Hvedeprisen falder i Rusland

Der er nu sat et midlertidigt høstpres på hvedeprisen her i Europa. Grunden skal vi finde i Rusland, hvor eksportprisen i sidste uge begyndte at falde, efter tre ugers kontinuerlig stigning.

Markant flere handler med ejendomme i år

Agri Nord oplever et markant øget salg af landbrugsejendomme. Det er alle typer af ejendomme, fortæller teamleder.

Handlen med landbrugsejendomme på vej op

Den landsdækkende formidler af ejendomme, Landbrugsmæglerne, oplever, at markedet er ved at komme sig efter at have været mærket af coronakrisen i marts, april og noget af maj måned.

Tæm din nye orne før den sætter tænderne i dit ben

- Husk på, at selv små tænder kan skære et stort hul i benet, lyder det fra svinekonsulent Anders Peter Andersen i Velas-Avisen.

Danske landmænd skal bruge mindre glyphosat for at undgå muligt forbud

Europaparlamentariker Asger Christensen opfordrer til at holde igen med glyphosat.
Side 1 af 1888 (37758 artikler)Prev1234567188618871888Next