Træpiller og spåner fra Danmarks største savværk

Norlund er Danmarks største savværk for opskæring af nåletræ til konstruktionstræ. Alt fra produktionen anvendes til færdigvarer – senest har virksomheden indgået et samarbejde med DLG om produktion af spåner og træpiller til salg i landets Land & Fritid-butikker.

Gemt i en af landets største skove ligger virksomheden Norlund – Danmarks største savværk for opskæring af nåletræ til konstruktionstræ. En virksomhed, som ejes af Nørlundfonden, og med sine 14 hektar kun fylder en brøkdel af Rold Skov, alligevel virker området enormt med træ i lange baner og store skilte med »Forbudt område for uvedkommende«.

Norlund bearbejder omkring 170.000 kubikmeter råtræ fra danske skove om året, udelukkende gran – rødgran, ædelgran og sitkagran, alt sammen godkendt til konstruktionstræ og næsten 100 procent PEFC-certificeret.

Alt træ anvendes i produktionen

Norlund sender blandt andet vådt skåret dansk tømmer direkte mod landbruget til åse mellem stålspærfag.

Herudover er der de forædlede varer, som tørres ned, høvles, plastemballeres og sendes ud mod primært danske trælastvirksomheder som spær, taglægter, høvlet forskallinger og så videre.

Træet, der er tilbage, anvendes også i produktionen. De større stykker træ bliver til paller, forskallingsbrædder og lignende. Mens de små netop er gået fra at blive solgt og brændt op i de gamle kedler til i dag at ende som træpiller og spåner ved hjælp af en ny træfiberproduktion.

Nyt samarbejde med Land & Fritid

I et nyt samarbejde med DLG/Land & Fritid har Norlund lavet en meget stor investering på 40-45 millioner kroner og etableret en fuldautomatisk produktion, hvor træfibre læsses ind i den ene ende, og flere led senere kommer ud i den anden som spåner og træpiller.

- Vi har lavet en omlægning af driften og videreforædling af produkter, vi jo egentlig ikke får ret meget for. Opgaven er taget »in house« i stedet for bare at sælge det til nogen, som gør det samme. Det er nyt for os, men i dag har vi et fuldautomatisk produktionsanlæg, som i princippet kan styres fra en iPad, forklarer Jørgen Sølvsten Skriver, som siden 2016 har været administrerende direktør i virksomheden.

Samtidig er der investeret i en ny kæmpe kedel, som i dag lever af tyndingstræ fra fondens egne skove, træ som tidligere endte ved kraftvarmeværker i hele landet. Det frigør spåner, som nu ender i baller i Land & Fritid-butikkerne.

Spåner med høj sugeevne

Spånerne fås i to varianter, en grov variant og en mellemtype. Det hele er varmebehandlet og SPF-certificeret, og træet er tørret ned til maksimalt 15 procent fugt.

- Det betyder, at vores spåner har en ganske god sugeevne. En sugeevne, der er bedre end normalen på markedet, forklarer Jørgen Sølvsten Skriver.

Samtidig er der tænkt ergonomi ind i spån-produkterne, som kommer i baller på kun 14 kg.

- Normalt vejer baller med spåner over 20 kg, forklarer Jørgen Sølvsten Skriver og fortæller, at det har været DLGs ønske, og ud fra det og en række andre ønsker produktionsanlægget er blevet til.

Træpiller med god brændværdi

Samarbejdet mellem Norlund og Land & Fritid gælder også produktionen af seks millimeter-træpiller i 16 kgs sække.

Træpiller som kommer fra savsmuld fra stedets savværk. En produktion med enorme krav til blandt andet renheden af for eksempel flisen, da den sendes til celluloseproduktion.

Savsmuldet derfra tørres ned, soldes og presses til piller.

- Vores træpiller er meget, meget rene, og derfor har de en utrolig god brændværdi, siger Jørgen Sølvsten Skriver og forklarer, at træpillerne fra Norlund er meget lyse, hvilket blandt andet er et godt kvalitetstegn på, at der ikke er kommet alt muligt andet i.

- Det er en pille, som overholder alle normer, og som er lavet ud af savsmuld. Det giver en god brændværdi og mindre aske, lyder det.

Træfibrene udnyttes 100 procent

Alle træfibre udnyttes i produktionen.

- Vi har 100 procent anvendelse af alt. Der er ingenting, der går til spilde overhovedet, konstaterer Jørgen Sølvsten Skriver.

Foruden at lave træpiller og spåner til Land & Fritid-butikkerne anvendes barken fra træerne for eksempel til afbrænding på kraftvarmeanlæg, savsmuld indgår på slagterierne, når dyrene skydes, eller bliver blandet i mursten indenfor teglbranchen. Sold ender, sammen med tæpperester og sand, for eksempel i ridehaller, hvor det giver en blød og fjedrende bund, for bare at nævne nogle af anvendelsesmulighederne.

Godt samarbejde

Både Norlund og Land & Fritid er glade for det nye samarbejde, som booster begge virksomheders CO2-regnskab, som egentlig var grunden til, at der opstod en kontakt mellem de to virksomheder.

- For os er det her et stort skridt og noget helt nyt.

- Vi håber, at DLG får det bedste produkt i Danmark. Virkelig et højkvalitetsprodukt, det er det, vi arbejder på, siger Jørgen Sølvsten Skriver.

Norlund

Norlund er et af to større savværker tilbage i Danmark, som opskærer nåletræ til konstruktionstræ.

Da Jørgen Sølvsten Skriver startede som administrerende direktør i 2016, var opgaven at lave en turnaround. Regnskabet talte sit tydelige sprog med en egenkapital på minus 30 millioner kroner.

Siden 2016 er Norlund gået fra 36 til 44 ansatte, som i dag arbejder i toholdsskift, og egenkapitalen har arbejdet sig op på nu 38 millioner kroner.

Nørlundfonden

Savværket Norlund er 100 procent ejet af Nørlundfonden, som også ejer og driver Nørlund Skov, Tisted Nørskov, Tingskoven og Torstedlund Landbrug.

Til fondens aktiviteter hører også Nørlund Slot, der er fondens fælles samlingspunkt. Den nuværende bygning blev bygget i perioden 1581-1597 af Ludvig Munk, men slottets historie går helt tilbage til 1300-tallet og Dronning Magrethe I.

Kilde: Norlund

- Vi har lavet en omlægning af driften og videreforædling af produkter, vi jo egentlig ikke får ret meget for. Opgaven er taget »in house« i stedet for bare at sælge det til nogen, som gør det samme. Det er nyt for os, men i dag har vi et fuldautomatisk produktionsanlæg, som i princippet kan styres fra en iPad.

Jørgen Sølvsten Skriver, administrerende direktør i Norlund

Læs også