Hvor skal pengene til de to biogasanlæg på Sydhavsøerne komme fra? Jo, nogle af dem skal komme fra EU's genopretningsfond efter coronapandemien, hvis det står til SF.

Danmark står i alt til at modtage 11,6 milliarder kroner fra fonden, og det kan være med til at støtte oprettelsen af et helt nyt 2. generations biogasanlæg på øerne, siger energi- og klimaordfører i SF, Signe Munk.

Stort potentiale

- For os er det vigtigt, at vi får 100 procent biogas, både i det danske gasnet, men også til at dække sukkerproduktionen på Lolland-Falster, der jo skal være grøn i fremtiden, siger Signe Munk til Landbrug Øst og fortsætter:

- Derfor synes vi at det er helt oplagt, at når der kommer gasrør på Lolland-Falster, og at der er noget affald fra roeproduktionen og affald fra landmænd på Lolland og Falster, at det så kan komme ind i et biogasanlæg.

Der er et pænt potentiale i at oprette et 2. generationsbiogasanlæg, mener Signe Munk.

- Vi ser jo et stort grønt fremskridt, hvis vi kan kombinere brinten på den overskydende strøm med biomassen og i sidste ende få endnu mere biogas ud af den samme mængde biomasse, vi putter ind, og der er Lolland-Falster et helt oplagt sted at få sådan et nyt moderne biogasanlæg op at stå, altså et 2. generationsanlæg.

Glad for landbrugsopbakning

Der er et stort potentiale på biomasse på Lolland-Falster. Ifølge Leverandørforeningen LF-Biogas er Lolland-Falster det område i Danmark, hvor der bliver produceret flest tons biomasse i forhold til afgrøder.

Ifølge formanden for leverandørforeningen, Boye Tambour, er der også stor opbakning til produktionen fra langt de fleste landmænd på øerne.

- Vi er fortrøstningsfulde om at langt de fleste landmænd hernede kommer med, siger han og tilføjer, at det er planen, at der skal produceres biogas ved hjælp af husdyrgødning, roepulp og halm plus eventuelt roetoppe.

Det er en udmelding, som Signe Munk hilser meget velkommen.

- Det er er jeg jo enormt glad for, og jeg ser jo de store politiske muligheder, når vi samarbejder mellem Christiansborg og de lokale virksomheder med at lave gode grønne løsninger, og er det at få udnyttet affaldet, både fra landbrugsproduktionen, men også fra sukkerproduktionen til at lave grøn gas jo virkelig godt. Derfor vil vi kæmpe for at få penge til netop det her.

Skal i gang hurtigst muligt

Ordføreren peger på, at det er væsentligt at komme i gang med biogasproduktionen på Lolland-Falster så hurtigt som muligt. For udover et forbedret klimaregnskab for blandt andet sukkerproduktionen hos Nordic Sugar er der også arbejdspladser i udviklingen ifølge Signe Munk.

- Først og fremmest skaber selve biogasanlægget arbejdspladser. Men det jeg også hører fra byråd og de lokale landmænd, det er jo, at man gerne vil have et grønt udviklingseventyr på Lolland-Falster, hvor produktion, landbrug og grøn omstilling går hånd i hånd, siger hun og afslutter:

- Derfor tror jeg også det er vigtigt, at vi så også får det her hjørne med biogasproduktion med til at understøtte den grønne egnsudvikling, men også beskæftigelsen.

Energi