Opråb fra ægbranchen: Forsyningen af danske æg er truet

Stærkt øgede produktionsomkostninger rammer ægbranchen hårdt. Der er behov for, at detailhandel og forbrugere belønner merværdien, som danske æg byder på, lyder det fra formanden for ægsektionen i Landbrug & Fødevarer.

Stigende omkostninger til foder og energi presser de danske ægproducenter.

I forvejen er indtjeningsmarginalerne små, og de øgede omkostninger betyder, at økonomien ikke kan hænge sammen.

Det siger Jens Skovgård Jensen, formand for ægsektionen i Landbrug & Fødevarer.

- Det er en alvorlig situation for producenterne. Det er udefra kommende faktorer, der øger vores omkostninger, og vi har desværre ingen knapper at skrue på for at reducere dem, siger Jens Skovgaard Jensen.

Højere priser er nødvendige

Han håber, at detailhandel og forbrugere vil belønne den meget høje danske ægkvalitet, og dermed sikre, at Danmark fortsat kan være stort set selvforsynende med æg.

- Vi har en produktion, som byder på stor merværdi, og som vi roligt kan sige er blandt verdens bedste, når det handler om fødevaresikkerhed, bæredygtig og velfærd. Danske æg er fri for salmonella og der bruges ingen antibiotika. Det er præcis de parametre, som mange forbrugere efterspørger, siger Jens Skovgaard Jensen.

Han er overbevist om, at forbrugerne vil forstå og acceptere en prisstigning, som har udgangspunkt i at fastholde den danske produktion. En reduceret ægproduktion vil true Danmarks høje selvforsyningsgrad på konsumæg, som i dag er tæt på 100 procent.

- Nutidens bevidste forbrugere forventer, at de fødevarer som de spiser, er sunde, økonomisk overkommelige og produceret på en ansvarlig og bæredygtig måde. Det lever vi i den grad op til og jeg håber, at der hele vejen igennem kæden er en forståelse af, at det er væsentligt at fastholde den danske produktion af æg med de mange kvaliteter, som vi leverer, siger Jens Skovgaard Jensen.

Fortsat stigning

I skemaet her på siden kan man se stigningen i omkostningerne ifølge tal fra Danmarks Statistik. Det nyeste tal stammer fra 2020.

- Vi ved dog fra foderstofbranchen, at priser er steget endnu kraftigere i 2021 og vil fortsatte stigningen i 2022, lyder det fra ægsektionen i Landbrug & Fødevarer.

Læs også