Danskerne klar til grøn kickstart med bæredygtige madvaner
Der er sket et skred i danskernes madvaner mod større klimabevidsthed, og det afspejles i en ny undersøgelse fra Mejeriforeningen, der viser, at 41 procent af danskerne er begyndt at spise mere bæredygtigt.

Fødevareproducenterne skal være medvirkende til en så bæredygtig produktion af madvarer som muligt for at Danmark skal kunne lykkes med den grønne omstilling, mener direktør i Mejeriforeningen, Jørgen Hald Christensen.
Coronakrisen har fået danskerne til at smide andre ting i indkøbskurven, end man plejer, når der skal handles ind til måltider. Sådan har det lydt i flere omgange de seneste måneder.
Men selvom mange er gået tilbage til en mere traditionel og konservativ kost, taler flere nu om en grøn genstart af samfundet, som også vil afspejle sig i vores madvaner. Det mener Jessica Aschemann-Witzel, der er professor i forbrugeradfærd hos Aarhus Universitet.
- I den nuværende situation er vi sendt ud i det ukendte. Mange vaner og rutiner er sat ud af spil, og derfor er det helt naturligt, at vi søger tilbage til det, som vi er trygge ved. Det gælder også i forhold til den mad, vi spiser, siger hun og fortsætter:
- Men på den anden side af krisen er jeg sikker på, at de nye og bæredygtige madvaner, som mange forbrugere har brugt tid på at tilegne sig i løbet af de seneste år, vil blomstre op igen, siger hun.
Større klimabekymring
Jessica Aschemann-Witzel henviser til en ny undersøgelse fra Mejeriforeningen, hvor 41 procent af danskerne svarer, at de det seneste år er begyndt at spise mere bæredygtigt, og mere end hver tredje har forandret deres kost for at skåne klimaet.
Ændringerne i danskernes madvaner sker i takt med, at flere er bekymrede for klimaforandringerne i dag end for blot to år siden, viser undersøgelsen. Og ifølge Jessica Aschemann-Witzel er vores madforbrug et overskueligt sted at tage fat.
- Vi går ikke ud og køber en elbil fra den ene dag til den anden eller får energirigtige ruder i hele huset – her er vores madforbrug, og måden vi køber ind på, et nemmere sted at starte, siger hun.
Bæredygtig kost kræver bæredygtig produktion
Af konkrete tiltag det seneste år er 39 procent af danskerne begyndt at spise mere frugt og grønt i sæson, mens mere end hver tredje spiser mindre kød. Samtidig er 56 procent af de adspurgte blevet bedre til at bruge rester og dermed smide mindre mad ud.
- Tallene viser, at danskerne er på vej i den rigtige retning, når det handler om at omstille kosten i en mere bæredygtig retning. Og vi kan samtidig se, at danskernes holdning til bæredygtig kost har rykket sig markant de seneste år, siger Jørgen Hald Christensen, direktør i Mejeriforeningen.
Han forklarer, at 67 procent af danskerne for to år siden mente, at det var vigtigt at spise bæredygtigt. I dag er det tal oppe på 82 procent.
- Så viljen er der hos forbrugerne, og det stiller selvfølgelig krav til os i fødevaresektoren om at sørge for en så bæredygtig produktion af madvarer som muligt, for de to ting hænger uløseligt sammen, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, siger Jørgen Hald Christensen.
hka