Landboformand: Grøn trepart er langt fra eneste udfordring
Sikkerheds- og handelskonflikter er sammen med treparten udfordringer for landbruget fastslog formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort ved generalforsamling, hvor han også havde flere lyspunkter med

Formand i Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort, kom i beretningen ind på både de udfordringer, men også lyspunkter, som han ser fremadrettet for landbruget. Foto: John Ankersen
Landbruget og fødevaresektoren i Danmark står overfor store udfordringer. Det fastslog formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort, i forbindelse med foreningens generalforsamling i Bredsten, hvor omkring 100 deltog.
Her kom han ind på det verdensperspektiv, som han noterer sig, er lige nu.
- Verden er blevet et voldsomt usikkert sted i forhold til både handelsrelationer og sikkerhed, konstaterede Nis Hjort, der mener, at det også kan trække tråde til landbruget og fødevaresektoren herhjemme – både i negativ som mere positiv retning.
- Grøn trepart er langt fra den eneste udfordring. Jeg tænker også, at der er nogle »upsides« på det hér. Der er er stigende efterspørgsel efter fødevarer og grøn energi. Forsyningssikkerhed er blevet det nye »buzzword«, lød det fra Nis Hjort, der med tilfredshed samtidig noterer sig, at en stærk fødevareproduktion også er kommet på EU´s dagsorden.
Flere unge i landbruget
Og det var ikke det eneste lyspunkt, som Nis Hjort, noterer sig. Han noterer sig, at landbruget i disse år oplever stigende interesse fra de unge:
- De unge vil landbruget og søger ind på landbrugsskolerne. Samtidig er det fantastisk at se medlemsfremgang i LandboUngdom, der nu har rundet 5000 medlemmer.
Nis Hjort konstatere samtidig, at det er vigtigt som landmand og arbejdsgiver, at være klar til de unge.
- Vi skal være klar over, at de unge har forventninger til os, og at vi går forrest i de omstillinger, der venter – de grønne omstillinger, fastslog han.
Grøn trepart i gang
Omkring den grønne trepart noterer Nis Hjort sig, at det i første omgang især er den lokale forankring og indsats, der er i fokus – og hvor man lokalt i Vejle-Fredericia Landboforenings område allerede er i gang.
Blandt andet med allerede igangværende samarbejder og indsatser omkring Vejle Fjord, samt indsatser i naboområder som Horsens og Kolding, hvor man også dækker ind over og samarbejder med nabo-landboforeninger og rådgivninger.
Alt sammen for i sidste ende at kunne imødekomme de mål og krav, der er sat med den grønne trepartsaftale, og hvor Nis Hjort fremhævede de lokale grønne treparter og kystvandråd.
Blandt de øvrige emner, som Nis Hjort kom ind på i forbindelse med bestyrelsens beretning var det store grønne energi-potentiale, som landbruget repræsenterer, samt de vigtige politiske relationer, som man vægter højt.
Økonomisk kom Vejle-Fredericia ud med en omsætning på 1,2 millioner kroner og et minus på 62.000 kroner i resultat, som man tilskriver faldende indtægt fra LandbrugetsHus i Horsens, som man er medejer af. Egenkapitalen i foreningen udgør 10,5 millioner kroner.