Sammenhold og samarbejde i landbruget var blandt emnerne ved generalforsamlingen forleden i Landboforeningen Odder-Skanderborg.
En urolig verden med krig og usikkerhed. Et EU og et dansk folketing, hvor klimakrav og planer om nye afgifter for landbruget er i spil.
Alt sammen noget, der i den grad berører landbruget, hvis man spørger formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, Ole Larsen, der kom ind på de emner i forbindelse med foreningens generalforsamling forleden, der traditionen tro blev hold på Odder Parkhotel, med fuldt hus af fremmødte.
- Vi oplever en ny verdensorden, hvor ikke alle vil os det godt, og betyder at selvforsyning med energi og fødevarer er endnu vigtigere, konstaterede Ole Larsen, der mener at landbruget har svaret på begge dele.
- Vi har løsningerne omkring klimaforandringer, energiforsyning og fødevaresikkerhed, fastslog Ole Larsen, med henvisning til blandt andet grøn og miljøvenlig bioenergi, og et stærkt dansk landbrug, der sikrer produktionen af fødevarer.
CO2-afgifter med konsekvenser
Ole Larsen lagde i beretningen ikke skjul på, at CO2-afgifter for landbruget er en stor bekymring for erhvervet.
- Det er et af de store emner og et enormt vigtigt område, der vil påvirke mange mennesker i landdistrikterne, der i forvejen har det svært. Et af de helt afgørende ting er, at vi står sammen i fødevareklyngen, og gør os gældende i treparts-forhandlingerne, lød det fra Ole Larsen, der tilføjede, at han mener forhandlinger og samarbejde er vejen frem, og ikke konfrontationer og demonstrationer.
Men han er samtidig ikke i tvivl om konsekvenserne af en eventuelt kommende CO2-afgift.
- Ingen andre lande har indført afgifter på biologiske processer. En nedgang i dansk landbrugsproduktion vil flytte fødevareproduktionen til udlandet – derfor ingen klimaafgift, fastslog Ole Larsen, der samtidig noterede sig, at landbruget i forvejen er et erhverv, der opfanger CO2 fra atmosfæren.
Blandt de øvrige emner i beretningen var kampen om de unge og landbrugsjorden, der på begge områder er udfordrede. Omkring de unge den kendsgerning, at mens mange unge søger ind på landbrugsskolerne, er der meget få, der vælger at gå skridtet videre med en lederuddannelse. Og omkring landbrugsjord, de store arealer, der i disse år tages ud af drift til energiformål.
Økonomisk kom Landboforeningen Odder-Skanderborg ud med et minus på 358.000 kroner. På generalforsamlingen var der valg til bestyrelsen. Det gav genvalg til formand Ole Larsen, næstformand Claus Fenger og bestyrelsesmedlemmerne Brian Munk Hulgaard, Christian Pries Andersen, Jens Henrik Kirkegaard og Else Marie Hedemann Møller. Desuden var der genvalg til deltidsrepræsentanten i bestyrelsen i form af Jens Ejnar Mogensen. Suppleanterne Hanne Brandt og Henrik Næstved Nielsen blev også genvalgt.
Politik og samarbejde
Landboforeningen Odder-Skanderborg har flere samarbejdsaftaler og er i løbende dialog med kommunerne i foreningens område, der foruden Odder- og Skanderborg Kommuner, også rækker op i den sydlige del af Aarhus Kommune.
På generalforsamlingen var der indlægsholdere fra både Skanderborg Kommune og Odder Kommune. Borgmester i sidstnævnte, Lone Jakobi, (S), benyttede i sit indlæg lejligheden til at takke for det gode samarbejde Odder Kommune og landbruget har, ikke mindst via det grønne partnerskab, man har indgået, der blandt andet har arbejdet med jordfordeling, klimaregnskaber og naturtjek.
Politik var også overskriften for Claus Horsted, område direktør for Public Affairs og Kommunikation i Landbrug & Fødevarer, der gennemgik forløbet omkring den omtalte Svarer-rapport med modeller for en CO2-afgift for landbruget.
Her noterede Claus Horsted sig, at arbejdet i den grønne trepart skrider fremad med møder, som indtil videre for Landbrug & Fødevarers vedkommende og synspunkt, foregår i et lukket og fortroligt rum.
Også EU-parlamentsmedlem Asger Christensen, (V), havde fundet vej til Odder, hvor han i sit indlæg gennemgik den aktuelle situation omkring EU´s landbrugspolitik.
Hér fremhævede han ikke mindst fødevaresikkerheden som en vigtigt område i en dagsorden, der i den grad handler om sikkerhed – både militært-, energi- og fødevaremæssigt.