Landbrugsfaglige rejser i 2022
Færøerne sidst i februar
Midt i Nordatlanten - lige nord for Skotland og sådan cirka midt mellem Norge og Island - er Færøerne et moderne samfund, som de senere år har haft stor økonomisk fremgang. Mest på grund af sin fiskeindustri og i mindre grad på grund af de stadig flere turister, som vil opleve den unikke natur, kultur og folket med sine egne, stolte traditioner.
Måske virker det ikke sandsynligt, at færingerne også er selvforsynende med de fleste mælkeprodukter bortset fra oste? Men det er de, og der er de senere år bygget flere topmoderne kostalde, hvorfra mælken leveres til eget mejeri i hovedstaden Torshavn.
Der er også et stort fårehold - nogle mener lidt for stort i forhold til den mulige græsning, og der er sågar også færøske heste.
Sagt på en anden måde er der derfor meget at opleve og få et indblik i for danske landmænd og deres ægtefæller/samlevere.
Studieturen er fra 28. februar til 3. marts, og der er kun fem pladser tilbage. Tilmelding meget snart.
Grønland i starten af maj
I Grønland kan man hurtigt komme til at føle sig lille - i den meget store, overvældende natur.
Landskaberne synes næsten at række uendeligt mod horisonten, når man bevæger sig i dem - enten til fods, i et køretøj, i et skib eller med et fly.
Naturen er så fascinerende, at man ved hjemrejsen har stor lyst til at rejse tilbage for at suge mere til sig. Også fordi det hele ændrer sig hele tiden med vejret og årstiderne.
Med til at gøre Grønland til noget helt unikt er selvfølgelig også indlandsisens enorme udstrækning og dybde - over tre kilometer dyb og et areal på 1,7 millioner kvadratkilometer. Danmark er til sammenligning knapt 40 gange mindre.
På kystturen 2.-12. maj 2022 får man en stærk fornemmelse for, hvad Grønland er i størrelse, og hvordan livsvilkårene er på verdens største ø ud fra de naturgivne forhold fra Nuuk i syd til Illusiat i nord.
Brasilien midt i maj
De fleste af os drikker kaffe, men har aldrig fulgt i dens fodspor. Det kan du nu på vores kafferejse 15.-25. maj 2022 med start i Sao Paolo via Santos og mange kaffeproducenter i naturskønne omgivelser til Rio de Janeiro, hvor vi afrunder turen med at bo ved Copa Cabana stranden.
Kaffen har en barsk historie bag sig. Den bygger nemlig på europæiske indvandrede, der kom til Brasilien i slutningen af 1700-tallet. Da deres produktion voksede, skulle de kommende kaffebaroner bruge mange flere hænder. De fandtes ikke lokalt, men i Afrika, hvorfra der blev importeret noget over to millioner slaver fra 1800 til 1850.
På turen i kaffens fodspor i Brasilien flyves til landets finanscentrum Sao Paolo, hvorfra der køres til den vigtige havneby Santos. Her var der tidligere en kaffebørs, som nu er museum. Derfra kører ud i det bakkede landskab med besøg på flere, ret forskellige kaffefarme. Her vil vi få fortalt grundigt om moderne både konventionel og økologisk dyrkning og fremstilling af kaffe til det lokale og globale marked.
Som afrunding af turen skal vi opleve lidt af Rio de Janeiro, hvor vi bor på et hotel næsten i vandkanten ved den verdensberømte Copa Cabana strand.
Island sidst i juni
Vestfjordene i det nordvestligste hjørne af Island er af kåret som bedste region at besøge i 2022. Indtil nu har kun en lille del af Islands turister lagt ruten gennem dette storslåede område, som du nu kan opleve på en unik rejse 20.-27. juni 2022.
Vestfjordene er et tyndt befolket område med helt fantastisk vild natur, rigt fugleliv og små fiskebyer langs kysten. I slutningen af juni er det lyst 24 timer i døgnet.
Livet for beboerne i Vestfjordenes vilde natur har gennem tiderne været barsk, og naturens kræfter har stadig stor magt i området. Livsgrundlaget har været fiskeri, der har været langt til naboer og rejsen over land har været besværlig og farlig over de stejle og forvredne fjeldområder. Troen på uhyrer, spøgelser og onde ånder har været stærk, og intet andet sted i landet findes der så mange troldmænd som her.
Rejsen slutter af med en af Islands helt store attraktioner: Den gyldne cirkel med Thingvellirsletten, Geysir og Gullfoss og endeligt et varmt bad i Secret Lagoon.
Japan sidst i oktober
Japan er ikke et helt almindeligt rejsemål for danske landmænd. Men især svinekød i stor stil og mejeriprodukter er lovpriste produkter hos de 124 millioner japanske forbrugere.
På studietur 23. oktober-2. november 2022 stiftes bekendtskab med landbrug og deres kultur, som både er meget traditionel og meget nytænkende.
Formålet med studieturen er at få en direkte kontakt til de japanske landmandskolleger, opleve deres hverdag, udfordringer og få et indtryk af landbrugets vilkår i det velhavende land.
Men bare at bo og spise i Tokyo med sine 37 millioner indbyggere er en kæmpe oplevelse i sig selv.
At komme ud i de japanske landområder er ofte en endnu bedre oplevelse end storbyerne. Derude er der store markområder, som står spejlblanke i vanddækkede rismarker. Ofte overraskes man over den høje standard, som der generelt er på de japanske landbrug.
Ud over en hel del besøg på landbrug bliver der tid til et meget interessant besøg på de enorme Toyota-bilfabrikker, togrejse med hurtigtoget Shinkansen, møde med vores folk på den danske ambassade i Tokyo og med Danish Crowns repræsentant. De vil gennemgå afsætningen af danske landbrugsprodukter med en vurdering af det japanske marked de kommende år.
Brasilien og Argentina sidst i november
Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 20. november til 4. december 2022
Turen starter i millionbyen Rio de Janeiro, som blandt andet byder på den verdensberømte Copa Cabana strand. Efter to dage i og omkring byen flyves til Foz do Iguazu med de storslåede vandfald. Efter den gigantiske oplevelse kører vi videre sydpå i bus, hvor vi undervejs mod Buenos Aires besøger en teplantage og andre landbrug.
I Buenos Aires sejler vi i Tigre deltaet og ser de mest unikke seværdigheder. Et tangoshow er også med, før vi kører ud på pampassen for at besøge farme, en feedlot med opfedning af kvæg, en frøavler og landbrug med forskellige, typiske produktioner. Vi besøger også DLF’s aktiviteter i Argentina.
Uganda og Rusland i efteråret
I løbet af foråret kommer programmer for studieture til de to lande med fokus på landbrug og landenes kultur og natur.
De har begge rigtig meget at byde på, og der er ingen tvivl om, at begge lande kommer til at spille en vigtig rolle i fremtidens forsyning med landbrugsprodukter.
Som alle de øvrige studieture bliver de både offentliggjort her i Effektivt Landbrug og på www.rejsogoplev.dk
New Zealand i januar 2023
Midt i januar 2023 flyves til Auckland på Nordøen, og derfra køres til Christchurch på Sydøen. Undervejs er der besøg på flere forskellige typer landbrug og en masse andet inkluderet, inden studieturen slutter en af de første dage i februar efter 20 dage fyldt med oplevelser.
New Zealand er på mange måder anderledes end Danmark. Begge lande har en stor og verdenskendt landbrugsproduktion, som også konkurrerer om forbrugernes gunst på flere af de vigtige markeder.
I 1990 skete der også det, at landbrugsstøtten som noget helt unikt blev revet væk natten over – uden at landmændenes økonomi kollapsede. Faktisk har landmændene det nok hverken værre eller bedre end de danske kollegaer. Som os i Europa er de også hele tiden i gang med at udvikle deres landbrug og produktionsmetoder.
Det gælder inden for planteavl, kvægavl og fåreavl.
Der er også en vigtig forbindelse mellem os og dem inden for avl af frø. For i april 2019 overtog danske DLF det new zealandsk baserede frøfirma PGG Wrightson med afdelinger i Australien, Argentina, Brasilien og Uruguay udover i New Zealand. Vi besøger dem for at høre om deres aktiviteter