Troels Søndergaard sidder i den store bæltetraktor Case IH med 600 hk og er ved at tallerkenharve den enorme brakmark. Så han har tid til at snakke, da gps’en klarer kørslen.

- Det er utrolig enkelt at drive 1.000 hektar her i det flade Montana, fortæller han, der er født og opvokset på en kvægejendom ved Vestervig i Thy.

Efter endt uddannelse som landbrugsmaskinmekaniker i 1998 arbejdede Troels Søndergaard på maskinstation og hos den lokale maskinforretning, inden han ville ud i verden og arbejde med landbrug.

- Gennem en canadisk organisation kom jeg her til Montana og fik mulighed for at udleve min drøm om at arbejde med de helt store maskiner både på en farm og på et høsthold. Jeg fik også tid til at se store dele af USA.

I 2004 blev han gift med sin amerikanske hustru, og de har nu to børn.

Efter familiens hjemkomst til Danmark trak Montana fortsat så meget i Troels Søndergaard, at han endte med atter at rejse til Montana med familien og der søge permanent ophold.

Kraftig udvikling med såsæd

- I dag arbejder jeg på den 3.500 hektar store planteavlsfarm, Cahill Farms, der i de senere år også har udviklet sig til et af områdets største såsædsfirmaer, Cahill Seeds, fortæller han.

Da han ankom til Montana direkte fra Danmark i 2009 til Cahill Farms, var Troels Søndergaard den eneste ansatte i såsædsafdelingen.

- I starten havde vi også en udvekslingsstudent til at hjælpe, men tempoet er simpelthen så højt i såtiden om foråret og opgaverne komplicerede, så snart skulle der faste medarbejdere til.

I dag er der fire fuldtidsansatte alene i kornrenseriet.

- Der er en ansvarshavende operatør og tre medarbejdere til at flytte korn- og afgrødepartier, siloer med mere. Desuden er vi nu tre fuldtidsansatte i landbruget i vækstperioden fra 1. april til midt i november.

- På såsædsafdelingen er foruden ejeren også en ansat sælger og tre fuldtids kontormedarbejdere.

Til hele det vestlige USA

Her i det nordøstlige Montana dyrkes nemlig næsten udelukkende vårsæd på grund af fastlandsklimaets strenge vintre.

- Heroppe er vintersæd det rene lotteri, fastslår Troels Søndergaard, der selv bruger vinteren til at vedligeholde markmaskiner og renseri samt kører lastbil for Cahill Seeds.

Det er meget vigtigt, at såsædsafdelingens renseri er konstant i arbejde.

- Faktisk har vi kun kort tid i løbet af vinteren til få renset vores forskellige typer af såsæd. Så vi har ikke tid til nedbrud.

Når foråret først bryder løs i marts, så skal såsæden ligge klar til afhentning af områdets store planteavlere.

- Vi har landmandskunder i hele det nordvestlige USA – fra North Dakota og helt ud til staten Washington, Idaho og faktisk helt ned til

Arizona, hvor man allerede er i gang med at så her i starten af november.

- Men alene i vores stat – Montana – bliver der sået en måned tidligere i syd end her i det nordlige Montana tæt ved den canadiske grænse.

Mange lastbiler

I såsædsafdelingen er der en hel del logistik i at klargøre netop de sorter af den meget brugte vårhvede til de områder, der starter med at så først.

De amerikanske farmere er vant til selv at hente såsæden hos Cahill Seeds – eller undtagelsesvis få den kørt af lokale vognmænd.

- Der er rigtig meget lastbiltransport på de amerikanske landeveje, og måske kommer en vognmand 1.500 km væk med et læs gødning. Så kan han tage såsæd med tilbage herfra.

Men der er strenge krav til rengøringen af lastbilerne, da Cahill Seeds ofte afsender både præbasis- og basissæd til videre fremavl.

- Vi modtager jævnligt præbasissæd af en helt ny sort i en enkelt sæk på måske 1.000 kg, som vi skal opformere og sende videre ud i fremavl fra et universitet

Spreder risiko for klimaskader

Netop fremavl af nye sorter af vårsæd og forskellige salgsafgrøder udgør en stor andel af Cahill Farms 3.500 hektar.

- På markplanen for 2019 er der afsat 2.900 hektar til fremavl, fortæller Troels Søndergaard, der både arbejder i markbruget om sommeren og i såsædsafdelingen om vinteren.

- Derudover har vi yderligere kontrakter med lokale landmænd på 2.500 hektar om fremavl af nye sorter. Derved kan vi sprede sorterne ud over et større geografisk område og undgå totalskader fra haglskader, sen frost eller hård tørke.

Cahill Farms kan vanskeligt selv tage mere fremavl ind.

- Hver gang vi skifter sort i markarbejdet, så skal maskinerne jo rengøres ned til mindste detalje, og det tager tid.

- Skal vi så to forskellige sorter af for eksempel vårhvede, så prøver vi ofte at så en helt anden afgrøde såsom ærter ind imellem og derved mindske risikoen for sammenblanding af de to vårhvedesorter, slutter Troels Søndergaard.