En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.
Der gik noget galt, da Vagn Lundsteen, direktør for planteavlsrådgivningsvirksomheden AgroPro, for mere end fem år siden udfyldte et gødningsregnskab for en vestjysk landmand, som gjaldt for planperioden 2014/2015.
Til sin store fortrydelse overså han nemlig en post, der vedrører efterafgrøder, som landmanden også havde haft tidligere år, hvor der var en tilhørende gødningskvote på 1.600 kilo N.
Denne forglemmelse betød, at landmanden kom til at overstige sin beregnede kvote med 1.697 kilo kvælstof det år. Det svarer for den pågældende landmand til en overgødskning på cirka 13 kilo kvælstof pr. hektar.
For forseelsen modtog den vestjyske landmand en bøde på 16.000 kroner.
Seges: Ikke den første sag
Kunne ikke trænge igennem
Efter fejlen blev opdaget, forsøgte Vagn Lundsteen, forklarer han til Effektivt Landbrug, at gå i dialog med Landbrugsstyrelsen, men der var intet at komme efter.
- Jeg skrev til dem rigtig mange gange. Jeg bad om møder. Men det var umuligt. Jeg har prøvet alt, men de har simpelthen været så arrogante i måden, som de har behandlet den her sag på. De har simpelthen nægtet at sætte sig ind i, at en konsulent altså godt kan komme til at lave en fejl. Og det på trods af, at de selv laver fejl gang på gang, siger Vagn Lundsteen.
Han fortæller, at han var parat til at betale bøden for landmanden på grund af sin fejl, men spurgte landmanden, om han var klar til at tage sagen videre til retten.
- Jeg vurderede, at der var en god chance for at vinde sagen, og landmanden var med på den.
Han forklarer, at som Landbrugsstyrelsens IT-system i dag er lavet, så ville fejlen, som han havde lavede til planperioden 2014/15 i øvrigt slet ikke være sket.
- Så ville jeg have fået besked af systemet, at landmanden var tilmeldt efterafgrødeordningen, og jeg havde glemt at sætte et kryds, siger Vagn Lundsteen.
Frikendt i retten
Sagen endte dermed i retten, hvor sagen blev behandlet under et retsmøde ved Retten i Holstebro 1. september, som Vagn Lundsteen forklarer varede et par timer. Han agerede selv forsvarer for landmanden. Sidste fredag kom dommen, hvor landmanden blev frikendt for overgødskning.
Retten fandt det bevist, fremgår det af dommen, at »overskridelsen af gødningskvoten kan henføres til en forglemmelse begået af tiltaltes konsulent«. Landmanden har handlet i god tro, lyder det.
Desuden lyder det, at man i dommen lægger vægt på, at landmanden aldrig ville have overgødsket sine arealer, hvis ikke Vagn Lundsteen havde glemt kvoten for efterafgrøder.
Ud fra dommen kan man læse, at et vidne fra Landbrugsstyrelsen under retssagen bekræfter, at landmanden kunne have fået en højere gødningskvote, hvis skemaet havde været korrekt udfyldt.
Lignende sager
Ifølge Vagn Lundsteen er dommen både »historisk« og »principiel«. Han fortæller, at han allerede er blevet kontaktet af andre advokater, som repræsenterer landmænd, der har fået bøder, fordi deres konsulenter har begået fejl.
I modsætning til hvis en konsulent laver fejl, som betyder, at landmanden for eksempel mister dele af sit EU-tilskud, så kan man ikke tegne forsikringer mod fejl, som fører til politianmeldelser og bøder til landmanden.
- Der er mange sager, som minder om den her. Der er gennem tiden betalt mange bøder, fordi konsulenten har lavet en fejl. Og det er jo rystende.
- Det vil sige, at der ikke er ret mange, der har taget en sag, men som bare har bøjet nakken og betalt bøden. Og det til trods for, at vi alle sammen er mennesker, og der bliver begået fejl hver dag, siger Vagn Lundsteen, der fortæller, at det er hans håb, at man i fremtidige lignende sager vil kigge ned i den dom, der nu er faldet.
I dommen kan man læse, at »Statskassen skal betale sagens omkostninger«.
lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35
Styrelse: Ret usædvanlig sag
Fra enhedschef i Landbrugsstyrelsens jordbrugskontrol, Tina Bagge Bonnichsen, har Effektivt Landbrug modtaget følgende skriftlige kommentarer til dommen, hvor en landmand blev frikendt for overgødskning efter, at hans rådgiver, Vagn Lundsteen, havde lavet en fejl i gødningsregnskabet.
Hvor usædvanlig er en sag som denne?
- Det er ret usædvanligt, at en kontrol af gødningsregnskabet ender med at blive politianmeldt. Der er for planperioden 2017/2018 indberettet cirka 33.000 gødningsregnskaber, hvoraf vi udtager cirka 1 procent til kontrol af egen drift. Kontrollen i de forudgående tre planperioder har vist, at mellem 7 og 10 procent af dem, vi tager ud til kontrol, er blevet politianmeldt. Så det er sjældent.
Er der mange landmænd, der får bøder på grund af fejl begået af deres konsulenter?
- Vi skelner som kontrolmyndighed ikke mellem landmanden og hans konsulent. Det enkelte landbrugs indberetninger er landmandens ansvar, så hvis for eksempel en fejl i gødningsregnskabet skyldes konsulentens indberetning eller rådgivning, er det som udgangspunkt en sag mellem landmanden og konsulenten.
Dialog
Hvorfor er det nødvendigt at tage sådan en sag som denne hele vejen til retten? Burde den ikke kunne løses inden med dialog med Landbrugsstyrelsen?
- Vi forsøger altid først at klare tingene i dialog med landmanden. Og det er mindre end en promille af gødningsregnskaberne, der ender på politiets bord. Når en landmand indberetter sit gødningsregnskab for en given planperiode, er det hans ansvar at sørge for, at gødningsregnskabet er korrekt udfyldt. Det er også landmandens ansvar at kunne dokumentere, at oplysningerne er korrekte.
- Når vi udtager et gødningsregnskab til kontrol, går der en dialog i gang mellem Landbrugsstyrelsen og landmanden. Her gør vi ham først opmærksom på, at der er en uoverensstemmelse i gødningsregnskabet, og at den kan have resulteret i en overtrædelse.
- Her kan det ske, at landmanden opdager, at der er sket en indberetningsfejl og retter den. Hvis der ikke er tale om en fejl, skal landmanden dokumentere, at der var god grund til ændringen i gødningsregnskabet, og så godtager Landbrugsstyrelsen naturligvis denne ændring.
- Men hvis der ikke er tale om en fejl, og landmanden ikke kan give behørig dokumentation for ændringen, vil sagen blive politianmeldt og så kan den ende i retten.
ege