Få en ensartet ridebane
På Øksendal midt på Mors producerer Ejgil Pedersen planeringsmaskiner til ridebaner. En maskine som blandt andet kan regulere dybden elektrisk, mens man kører.

Ejgil Pedersen, Mors, producerer planeringsmaskiner til ridebaner, som han sælger i hele landet.
Han sagde først nej, Ejgil Pedersen, da hans nabo kom med et forslag om, om en ridebaneplaner ikke skulle være Ejgil Pedersens næste projekt på Øksendal ved Frøslev midt på Mors.
Opfordringen kom efter, at naboen havde lånt en baneplaneringsmaskine til sin ridebane, men ikke kunne få den til at køre ordentligt. Ejgil Pedersen, som har været i landbrugsbranchen i 30 år og altid har stået forrest i køen når der skulle opfindes maskiner og nytænkes ideer, blev hidkaldt.
De ændrede indstillinger og »makkede« med forskellige ting, men rigtig godt blev det aldrig, hvorefter naboen spurgte Ejgil, om ikke det var et projekt for ham at udvikle og producere en ny.
- Jeg sagde nej for jeg vil aldrig kunne producere en til de penge det koster at importerer en. Men udfordringen var alligevel for spændende, griner Ejgil Pedersen, som strakt gik i værkstedet og startede Øksendal Design & Produkt, som blandt andet også producerer håndlavede smedejerns borde bænke sæt.
Med kugletræk
Ridebaneplaneringsmaskinen, som kan spændes efter en ATV, minilæsser eller lille traktor med kugletræk, blev færdig lige op til et stort ridestævne, hvor Ejgil Pedersen fik lov til at køre demokørsel. Mange kom interesseret hen for at kigge og hurtigt var den første solgt, og Ejgil måtte producere en mere, som også fik ben at gå på, og sådan fortsatte det.
- Ved de første var alt håndlavet, sådan er det ikke mere. Meget er laserskåret og bukket på forhånd, forklarer Ejgil Pedersen, som netop har underskrevet en kontrakt med Traktorgården Give, som skal stå for salget i Midtjylland, Sønderjylland og på Fyn, mens papirerne mellem Ejgil Pedersen og en forhandler på Sjælland bare mangler en underskrift, hvorefter Ejgil Pedersen selv »kun« skal stå for salget i Nord- og Vestjylland.
Transporthjul med to funktioner
Baneplaneren består af tre sektioner, som alle har det fleksible og simple til fælles. Det gælder blandt andet når planeringsmaskinen går fra transportstilling til arbejdsstilling. Her flyttes de to transporthjul og vendes i vandret position, hvorefter de sættes i hver sin side på maskinen, hvor de kan fungere som bandehjul, for at komme helt ud til siderne i ridehallen.
Forrest mod ATV´en sidder først en hovskraber og dernæst to rækker harvetænder, 9 forrest og 10 bagerst. Selve harveredskabet kan erstattes med for eksempel et redskab med rivetænder, hvis man også vil bruge maskinen til at rive gårdsplads.
Snoet pakkevalse
Efter harven følger en planeringsplanke efterfulgt af en snoet pakkevalse.
- Det at den er snoet gør at den køre mere jævnt og så laver den også et mønster, som egentlig ikke har noget betydning, men som ser pænt ud, fortæller Ejgil Pedersen.
På pakkevalsen har man mulighed for at fastspænde, hvad Ejgil kalder en hovslagstallerken. På andre ridebaneplaneringsmaskiner sidder der et plovskær foran pakkevalsen, som kan gøre, at sandet dynges op og planeringsmaskinen kommer let til at køre skævt.
- Ved at sætte det bagerst, kan man tage et par omgange yderst på ridebanen, hvor der nemt bliver en fordybning, og så er den jævnet ud, fortæller Ejgil Pedersen.
Hovslagstallerkenen kan reguleres elektrisk i dybden.
- Det er den eneste på markedet som kan elektrisk dybderegulere mens man kører, siger Ejgil Pedersen, som især ser dette som en fordel på baner, hvor der for eksempel er mere fugtigt i den ene ende i forhold til den anden. Og man kan på denne måde gøre underlaget mere ensartet.
Kommende traktormodel
Baneplaneringsmaskinen kan fungere på alle typer underlag fortæller Ejgil Pedersen. Lige fra sand og stenmel til muslinger og flis. Og uanset om man ønsker sin bane hård, blød, fugtig eller tør.
Maskinen er 170 centimeter bred og vejer omkring 160 kilo, men kan også bestilles på special mål.
- Den ligger i samme prisleje som andre på markedet, men med denne får man mere udstyr, lyder det fra Ejgil Pedersen om ATV-modellen.
Ejgil Pedersen arbejder lige nu på en prototype til en traktor i en bredde på 220 centimeter.
- Den kommer til at skille sig fra de andre på markedet og mere vil jeg ikke sige, da det jo gælder om at tænke i andre og nye baner, siger han og griner.