HØST-TOUR
Udefrakommende faktorer påvirker årets høst
Frøhøsten er i gang. Og om kort tid begynder også kornhøsten. Vi har derfor stillet »fire hurtige om høsten« til direktør i Danish Agro, Henning Fogh.

Henning Fogh, direktør hos Danish Agro.
Henning Fogh, hvad er dine forventninger til høsten 2022?
- I skrivende stund står den danske høst rigtig fint. Efter et meget tørt forår fik vi i maj endelig vand, og det skiftende vejr med nedbør og varme, som vi har haft efterfølgende, har været til gavn for afgrøderne. Vores udbytteforventninger til høsten 2022 er derfor et normalt udbytte til den gode side.
Høje prisniveauer kan få konsekvenser
Er der noget, de danske landmænd skal være særligt opmærksomme på i år i forhold til tidligere år?
- Vi har en lidt speciel situation i år, hvor udefrakommende faktorer påvirker landbruget generelt og også her i Danmark. Vi oplever eksempelvis lige nu høje prisniveauer på kornet. Dette kan have betydning for de landmænd, der har lavet aftaler om levering af mængden af korn.
- I et marked, hvor der har været store prisforskelle, er det vigtigt i år at være opmærksom på, hvis landmændene ikke kan levere den mængde afgrøder, de har solgt. I det tilfælde, at det ikke er muligt at levere den aftalte mængde, kan Danish Agro være behjælpelig med genkøbsaftaler for den enkelte landmand.
Øget efterspørgsel på brødkorn og stigende omkostninger til kornbehandling
Hvordan påvirker krigen i Ukraine dansk landbrug i forbindelse med dette års høst?
- Situationen i Ukraine har på nuværende tidspunkt ingen påvirkning på den danske høst udbyttemæssigt, men prismæssigt har det en betydning. Ukraine er en betydelig eksportør af brødhvede til især Nordafrika. Derfor bliver efterspørgslen på brødkorn formentlig større, og det kan give en højere pris på brødkorn i EU og hermed også for de danske landmænd.
- Det kan således være en overvejelse værd for de danske landmænd at tænke brødkornssorter og kiksehvedesorter ind i deres markstrategi for kommende sæson. En yderligere konsekvens af krigen i Ukraine er stigende energipriser, hvormed det bliver dyrere både at transportere og tørre/håndtere kornet. På trods af disse omkostningsstigninger vil vi i Danish Agro fortsat ikke pålægge landbruget indleveringsgebyrer for dem, der indleverer afgrøder i høst.
Bedst mulig service hjælper med at få høsten godt i hus
Hvad gør I hos Danish Agro for at sikre landmændene arbejdsro i høst?
- Det er vigtigt for os at sikre, at landmanden har ro til høstafviklingen. Dette gøres via en række tiltag. Det er eksempelvis stadig muligt for landmændene at lave rammeaftaler omkring høstindlevering, som er tilpasset de enkelte landbrugs behov.
- Samtidig har vi en betydelig afdelingskapacitet, der er klar til at tage imod kornet, og vores afdelinger har udvidede åbningstider i høstperioden. Landmændene kan tilmelde sig vores høst-SMS, hvormed de får besked, når deres lokale afdeling har udvidede åbningstider i høst.
- Hermed hjælper vi landmændene med at planlægge og udnytte deres tid i marken optimalt og sikrer, at vi bedst muligt servicerer landmændene i den tid, hvor de har mest travlt.

Danish Agro pålægger ikke indleveringsgebyrer for dem, der indleverer afgrøder i høst.