Landmændene på Djursland er kommet om på den anden side af årets høst, og selvom markarbejdet forløb ganske smertefrit, så er årets udbytter usædvanligt svingende.
Mejetærskeren er kommet tilbage i maskinhuset. Årets høst er veloverstået, og har, for langt de fleste landmænds vedkommende, været nem.
- Det er sjældent, at vi oplever, at landmanden tager ud for at høste, og så høster han til han er færdig. Det så vi tilbage i 2018, men ellers har jeg aldrig oplevet det før. Normalt bliver de afbrudt af vejret, fortæller Carsten Kløcher, som er chef for planteavl i Djursland Landboforening.
Årets høst kom altså hurtigt og nemt i hus, men når vi så taler om årets udbytter, så er de udsædvenligt svingende.
- Et rigtig godt billede på de store variationer er en historie fra en landmand, som på den ene side af marken har vandet og på den anden side ikke har vandet. Der, hvor han ikke har vandet, har han kun høstet halve udbytter, forklarer Carsten Kløcher.
Middelhøst
Samlet set kan årets høst kaldes en middelhøst, men som Carsten Kløcher forklarer, så er det fåtallet, som ligger omkring middel – enten har de høstet høje udbytter, eller også har det været en ringe høst.
Det er helt afgørende for landmanden, at afgrøderne får den rette mængde vand, men også på det helt rigtige tidspunkt. Og det var der nogen, der fik. Det betyder, at vintersæden – det man også kalder hvede, rug og vinterbyg – har klaret sig godt på de gode jorde, hvorimod vintersæden på sandjord ligger under middel, fordi de endte med at få det for tørt.
- Vi ser nogle udbytteniveauer på de gode jorde, som vi aldrig har set før. Sommerferievejret var ikke så godt at holde ferie i, men det var rigtig godt plantevejr, lyder det fra Carsten Kløcher.
Og det vækker måske en del undren, at der netop er landmænd, som høster så ekstrem høje udbytter. Afgrøderne blev sået i slutningen af 2019 med langt fra de bedste forudsætninger.
- Det var smattet og træls – også på de gode jorde. Men det bliver vi altså ikke straffet for i år. Det var ret overraskende. Vejret har kompenseret for den dårlige start, men sådan er det desværre ikke altid”, understreger Carsten Kløcher.
Græsfrøene har også haft en middelhøst, da de fik det for tørt, og hos rapsen ligger udbytterne på 10-20% under middel - men det er alligevel ikke helt skidt. For rapsen så ifølge Carsten Kløcher ikke ret godt ud, og det lignede ikke mere end 50 procent avl.
Selvom nogle landmænd har høstet høje udbytter, så betyder det desværre ikke, at sparegrisen bliver fyldt til bristepunktet.
- Kornpriserne er ikke gode lige nu. De, der har solgt tidligt, har fået en udmærket pris, men de, der skal ud at sælge nu, får en lav afsætningspris, lyder det fra Carsten Kløcher.
hka