Antibiotikaresistens i bakterier fra slagtegrise og kalve er steget i 2023, viser en opgørelse fra DTU Fødevareinstituttet. Niveauet for resistens er fortsat lavere end i de fleste EU-lande.
I 2023 er der fundet mere antibiotikaresistens i bakterier fra produktionsdyr i Danmark. Det fremgår af en nyhed fra DTU Fødevareinstituttet, der har lavet en opgørelse over antibiotikaresistens i bakterier fra raske dyr i en ny rapport fra det danske overvågningsprogram Danmap.
Blandt andet ses der hos slagtesvin en stigning fra 1 til 5 procent over for flere antibiotika for bakterien Enterococcus faecalis. Og for bakterien campylobacter coli er stigningen i resistens på 5 til 9 procent, når man sammenligner med tallene fra 2021.
- Der er desuden konstateret en drastisk stigning af multiresistente salmonella typhimurium-bakterier i 2023, efter en faldende tendens de seneste tre år. Sammenlignet med 2022 er multiresistens i salmonella typhimurium fra grisekød steget med 27 procent. Ligeledes er forekomsten af resistens overfor mindst ét antibiotika steget med 22 procent, når det gælder salmonella derby i grisekød, oplyser DTU Fødevareinstituttet
- Den stigende tendens i forekomsten af antibiotikaresistens i bakterier fra grise og fra grisekød er bekymrende. Samtidig ser vi også et øget antibiotikaforbrug i griseproduktionen. Årsag og sammenhæng mellem det øgede forbrug og de observerede stigninger i antibiotikaresistens skal undersøges grundigt, siger seniorforsker Ana Sofia Ribeiro Duarte fra DTU Fødevareinstituttet, og tilføjer, at forskerne har kig på forbuddet mod brug af medicinsk zink i svineproduktionen i juni måned 2022 som en mulig, medvirkende årsag.
Landmænd og dyrlæger oplever, at medicinen holder op med at virke
Betydelig stigning hos kvæg
Desuden ses der stigende antibiotikaresistens i bakterier fra kalve.
I løbet af de seneste fem år er andelen af multiresistente E. coli-bakterier således steget betydeligt. Og fra 2022 til 2023 er der sket en stigning i resistens på mellem 2 og 7 procent over for antibiotika af typen ampicillin, chloramphenicol, sulfamethoxazol, tetracyclin og trimethoprim. Samtidig er der i 2023 observeret en stigning i antibiotikaforbruget til kalve under ét år, fremgår det.
Danmark har dog stadig en lavere forekomst af antibiotikaresistens i de fødevareproducerende dyr end de fleste andre EU-lande. Det hører også med til historien, at der i Danmark sjældent – eller slet ikke – ses resistens overfor kritisk vigtige antibiotika.
- Resistens overfor tredje generations-cephalosporiner i E. coli fra dansk kvæg og grise er for eksempel faldet yderligere i 2023, og resistens overfor carbapenemer er ikke påvist. Begge antibiotikaklasser er kritisk vigtige i behandlingen af mennesker, skriver DTU Fødevareinstitutet.
Forskning for 10 millioner kroner skal afdække resistens før og efter zink-stop