Hold øje med føllets benstilling
Syge føl er ofte forbundet med feber og akut sygdom, men faktum er, at et par af føllets mest almindelige diagnoser er bukkehov og andre benstillingsfejl, viser data fra Agria Dyreforsikring.
Når man opdager benstillingsfejl på føllet, er det derfor ekstremt vigtigt at kontakte dyrlæge og smed så hurtigt som muligt, men et godt råd er også, at man kan tage et billede af føllet dagligt, så man kan følge udviklingen.
- Som opdrætter er det selvfølgelig en streg i regningen, når føllet er født med skæve ben eller udvikler bukkehov, men faktum er, at det ofte er muligt at rette op på, siger Jon Vedding Nielsen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.
Føl kan fødes med benstillingsfejl. De mest almindelige er kalveknæet, kohaset, hjulbenet, indfodet, fransk benstilling og sabelbenet. Hvis et føl er født med forkert benstilling, er det vigtigt at få sat føllet i behandling hurtigst muligt – efter to måneder kan det være for sent at rette noget i tåregionen. Benstillingsfejl kan skyldes hurtig vækst, halthed, vækstlinjebetændelse, for lidt eller for meget motion med mere. I de første måneder kan føllet udvikle bukkehov, mens senestyltefod oftest udvikles, når hesten vokser som plag.
Ifølge Agria Dyreforsikring er der ikke meget forskning i, hvorfor føl er født med forkert benstilling. Nogle hingstelinjer ser ud til at arve bløde koder i større grad, mens andre har flere tilfælde af bukkehov. Grunden til, at et føl fødes kohaset, kalveknæet eller windswept er normalt, at føllet har ligget forkert i hoppens mave.