Engbrandbæger indeholder PA, som er giftigt og cancerfremkaldende for både dyr og mennesker, hvis man rører ved det eller indtager det. Derfor er det bekymrende, at planten spreder sig så meget, påpeger dyrlæge.
Planten engbrandbæger spreder sig voldsomt, og det har fået dyrlæge Lotte Bøgedal til at råbe vagt i gevær, fordi den er giftig for både dyr, mennesker og insekter.
På et opslag på Facebook viser dyrlægen billeder af, hvordan engbrandbæger har bredt sig voldsomt i flere naturprojekter, hvor der går græssende dyr, og at det er problematisk, eftersom planten er giftig for dyrene.
Nogle af billederne er fra naturprojektet Haraldskær ved Vejle, hvor man ser kødkvæg, der næsten »drukner« i en skov af engbrandbægers gule blomster.
For voldsom spredning
Selvom planten er giftig for både dyr mennesker og insekter, så er problemet ifølge dyrlægen, at planten typisk opfattes som nødvendig i naturprojekter med begrundelsen, at det er over 200 arter af insekter, der er afhængige af engbrandbæger.
- Helt sindssygt
- De glemmer bare lige at fortælle, at det faktisk kun er den ene, som hedder blodplet (en sort/rød sommerfugl, red.) der er 100 procent afhængig af engbrandbæger, mens alle de andre insekter også kan leve af andre nektarplanter, siger Lotte Bøgedal til Effektivt Landbrug.
- Selvfølgelig skal engbrandbæger også være der, men den breder sig jo for vildt, siger dyrlægen, der bemærker, at der i andre lande er bekæmpelsespligt.
På billederne fra Haraldskær, hvor kødkvæg ses i et hav af engbrandbæger, er det ifølge dyrlægen bekymrende i forhold til dyrenes sundhed.
- Hvis der kun er lidt af planten, så kan dyrene undgå den, men hvis der ikke er andet, så begynder dyrene at æde den, og de kan vænne sig til det. Men så ophobes det i dyrene, og så opdages det for sent.
Gift i fødekæden
Hun oplyser, at et projekt i netop Haraldskær har dokumenteret fund af det giftige stof i engbrandbæger, PA, i overfladevand, hvilket betyder, at dyrene også får giften i sig, når de drikker.
Lotte Bøgedal fortæller, at der er forskning, der viser, at PA kan ophobes i kød fra kyllinger.
Engbrandbæger i fremgang
- Selvom jeg ikke har kunnet finde dokumentation for, at det kan genfindes i kød fra pattedyr som f.eks kreaturer, så virker det plausibelt, og der er videnskabelige artikler, der viser, at kalve bliver forgiftet, hvis de drikker mælk fra køer, der har spist engbrandbæger, fortæller dyrlægen.
Ifølge Lotte Bøgedal er PA i engbrandbæger også cancerfremkaldende:
- Både, hvis man rører det og hvis man indtager det, og det gælder både for dyr og for mennesker, påpeger hun.