Forskere: Biomasse fra spildevand kan bruges i fremtidens produkter

Biomasse fra renseanlæg kan udnyttes til at lave materialer, der kan erstatte oliebaserede produkter. Samtidig kan man høste fosfor og andre mineraler fra spildevandet, påpeger danske forskere.

- Perspektivet er enormt, fordi man tager noget, der lige nu er affald, og laver højværdiprodukter af det.

Sådan siger professor i kemi og biovidenskab på Aalborg Universitet Per Halkjær Nielsen i en pressemeddelelse om resultaterne fra et nyt forskningsprojekt. Her udnytter man den overskydende biomasse i spildevandsrenseanlæg til at erstatte stoffer, der bruges i den petrokemiske industri til at lave blandt andet plastik, tekstilfibre, klæbestoffer og maling.

Håbet er at lave fabrikker, som kan producere biopolymerer fra de danske renseanlæg. Dermed vil man kunne lave et bæredygtigt alternativ til industriens oliebaserede produkter, der fører til global opvarmning.

- Perspektivet er enormt, fordi man tager noget, der lige nu er affald, og laver højværdiprodukter af det

Per Halkjær Nielsen, professor, Aalborg Universitet

Flere fordele

Biopolymererne vil ifølge forskerne kunne bruges som bindemiddel i papir, byggematerialer og vandrensning.

Biopolymererne kan også anvendes til rensning af havneslam, søer og renseanlæg.

Og som en ekstra bonus ser biopolymerer fra renseanlæg ud til at være brandhæmmende. Der er således et potentielt stort marked for biopolymerer, hvis de kan produceres kommercielt bæredygtigt, og det er der udsigt til, viser forskningen i projektet REThiNk.

Potentialet er stort, eftersom der alene i Danmark produceres hundredtusindvis tons bakterier i renseanlæg årligt.

Som en ekstra gevinst kan der høstes mineraler og andre værdifulde bestanddele fra spildevandet, som ankommer til renseanlæggene. Det kan for eksempel være fosfor, som er på EU’s liste over kritiske råstoffer, som det kan blive svært at skaffe i fremtiden.

Forskere: Stort potentiale

- Der er et stort potentiale i det, hvis der er firmaer, der kan se, at produktet kan bruges til noget, og at de vil investere i at teste og udvikle det. Og det kræver, at vi får lavet pilotskalaanlæg, så vi kan producere ikke bare gram, men kilo og om et par år mange tons, siger Per Halkjær Nielsen, og tilføjer:

- Vi kan tage 20-30 procent fra biomassen og lave det til biopolymerer, som kan erstatte olieprodukter, men det erstatter faktisk også tang. I dag bliver mange biopolymerer produceret af tang fra store tangskove, som er truet. Så hvis man kan finde andre måder at udvinde biopolymerer, er det en klar fordel også for miljø og biodiversitet.

Eventuelt kan biopolymererne også bidrage til at løse problemet med, at slam fra renseanlæg, der spredes som gødning, ifølge mediet WaterTech kan sprede miljøskadelige polymerer.

Resultaterne er udgivet i tidsskriftet Current Opinion in Biotechnology.

Læs også