Juli-vejret betød mindre iltsvind
Sommeren startede med udbredt iltsvind, men blæst og lave temperaturer i juli forbedrede iltforholdene markant. Det viser sommerens iltsvindsrapport.

Vind og lavere temperaturer i juli bremsede iltsvindet. Foto: Camilla Bønløkke
Mange vil formentlig tænke tilbage på juli som kold, våd og blæsende. Men selv om det for mange ikke har været det perfekte sommervejr, har det ustadige vejr betydet, at der er langt mindre iltsvind sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser årets første iltvindsrapport, der er udarbejdet af Aarhus Universitet og baseret på Miljøstyrelsens målinger i perioden 1. juli til 23. august.
Ifølge Miljøstyrelsen begyndte sommeren ellers med udbredt og intenst iltsvind - især i Limfjorden og i det sydlige Lillebælt inklusive de omgivende farvande. Iltsvindet voksede hurtigt på grund af en usædvanlig varm juni med kun lidt vind.
- Det har været en speciel sommer, hvad angår iltsvind. Juni var den mest solrige og en af de varmeste juni-måneder siden, man startede med at måle. Og det gav relativt tidlige forekomster af iltsvind. Men så kom der voldsom blæst og lave temperaturer i juli, og igen et par dages voldsomt stormvejr i starten af august. Og det bremsede iltsvindet, fortæller kontorchef i Miljøstyrelsen Berit Borksted i en pressemeddelelse.
Siden midten af august har vejret været stille med højere temperaturer, hvilket har resulteret i iltsvind i de sydlige indre dele af Limfjorden og i det sydlige Lillebælt samt tilstødende østjyske fjorde. I de indre danske farvande var der desuden store områder med lavt iltindhold i det nordlige Bælthav, Det Sydfynske Øhav, Femern Bælt, Øresund og Kattegat. Udbredelsen af iltsvind i august var dog meget mindre end i august 2022. I den nuværende situation er der grundlag for, at både iltsvindets udbredelse og styrke kan øges yderligere i de kommende uger, medmindre det bliver meget blæsende.