Juletræsfældningen er godt i gang

Covid-19 sætter sit præg over hele landet – også på juletræsmarkedet. Julen kommer dog heldigvis uanset, så der skal stadig fældes og sælges juletræer.

Der fældes juletræer i de fynske plantager disse dage. De større kædebutikker skal have de første leveringer, og eksporten til det øvrige Europa er ligeledes i gang.

- Men det er et usikkert marked, siger direktør for Danske Juletræer, Claus Jerram Christensen.

- Vi forventer og håber at få et lidt større salg af juletræer i år, da mange skal blive hjemme. Det er især i de øvrige europæiske lande, at der er tradition for, at man rejser væk i julen. Den mulighed har Covid-19 sat en stopper for. 

Desværre har forventningen endnu ikke afspejlet sig i ordrerne.

- Tyskland er næsten »business as usual«, men de er også usikre på, hvilke muligheder der er. England og Frankrig, her oplever vi afbestillinger og forsigtighed. En del ordrer er sat på pause, fortæller Claus Jerram Christensen.

Usikkert marked

Netop situationen, hvor bestillinger er sat på pause, øger usikkerheden i markedet. 

- Vi frygter, at nogle af de steder, hvor der er ordrer, der er sat på pause, pludselig kommer og siger, at nu skal de bruge en hel masse juletræer. 

- Det er jo som sådan en ønskesituation, men den bliver problematisk, blandt andet fordi vi ikke ved, om vi kan få arbejdskraft, og jo ikke kan ansætte mandskab, førend vi ved, at der er arbejde til dem. Skal vi benytte udenlandsk hjælp til fældningen, er det usikkert, om de må rejse ind i landet. Skal de to uger i karantæne først? Jamen så er sæsonen jo ovre.

Ikke det bedste år

Claus Jerram Christensen understreger, at det ikke er det bedste år for juletræsproducenterne. 

- Vi fælder kun de træer, der er solgt. Men kommer vi hen i januar/februar, og de ordrer, vi håber på kommer, ikke er blevet realiseret, så bliver det nødvendigt at tynde ud i plantagen, så træerne ikke gror ind i hinanden og ødelægger flere træer end nødvendigt til næste sæson. 

Træerne vil da blive fældet, fliset og knust af hensyn til bevoksningens udvikling.  

Forsamlingsforbuddet bør ikke gælde ved juletræssalg

Foreningen Danske Juletræer arbejder p.t. kraftigt på at få salgsbetingelserne herhjemme – grundet coronakravene - ændret.

- Mere end halvdelen af alle danskere køber deres juletræ via gårdsalg eller stadepladssalg. Salget er ofte koncentreret på de sidste fire weekender op til jul og på store og/eller populære udsalgssteder kan antallet af kunder periodevist overstige 100 mennesker på samme tid, fortæller Claus Jerram Christensen.

- Begge salgstyper foregår udendørs, og ved gårdsalg har flere også »fæld-selv«, hvor kunder går rundt på egen hånd i en bevoksning med juletræer, for at finde netop deres favorittræ.

- Som det er nu, gælder forsamlingsforbuddet på salgsstederne, hvilket vil sige, at der p.t. ikke må være forsamlet mere end ti personer. 

Foreningen arbejder for, at der kan gælde det samme ved juletræssalg, som ved handel i centre og lignende. 
Direktøren påpeger, at de selvfølgelig følger op og følger med i udviklingen.

Juletræerne bløder – men det stopper

Det er en svær tid – også for juletræsproducenterne. Men ifølge skovfoged hos Skovdyrkerne Øerne, kan der anes en positiv udvikling.  

 Skovfoged og faglig leder hos Skovdyrkerne Øerne, Jørgen J. Pedersen, der til daglig arbejder med blandt andet juletræer og pyntegrønt, slår fast, at juletræsbranchen bløder.

- Flere medlemmer med mindre produktioner har valgt at stoppe og ikke genplante, og en del spørger mig: »Hvor er vi på vej hen?«, lyder det med alvorlig mine fra Jørgen J. Pedersen, der ikke lægger skjul på, at juletræsmarkedet p.t. er presset, og at der er stor usikkerhed om, hvordan Covid-19 vil påvirke afviklingen.

Jørgen J. Pedersen lover dog, at de holder fanen højt.

- Priserne er ikke de højeste, men det er lykkedes os at få en meromsætning i gang, og jeg kan ane en positiv udvikling, understreger han, og henviser til en øget efterspørgsel på småtræer.

- De træer, vi afvikler nu, er træer plantet fra 2009 og frem til 2012. I årene efter er der plantet langt færre træer, så vi får en øget efterspørgsel grundet færre træer i udbud inden for de kommende to til tre år. Det vil få priserne til at rette sig.

Skal certificeres

Jørgen J. Pedersen understreger vigtigheden af, at juletræerne certificeres.

- Vi kan se, at det er en ting, der kommer mere og mere ind over juletræerne. Det rykkede ikke i begyndelsen, men det gør det nu. I skal have fokus på Global G.A.P.-certificeringen.  

Global G.A.P. betyder, at man skal kunne dokumentere »godt landmandskab« i juletræerne. Global G.A.P. har samme slogan som den dyrkningsform, der hedder Integreret Produktion, nemlig: »Så lidt som muligt – så meget som nødvendigt«. 

- Jeg ved, at det er en omkostning for producenten. Årligt ligger vi i omegnen af 5.000-8.000 kroner samt et engangsbeløb det første år, men det giver en afsætningsmulighed, og det skal vi være glade for. Også selvom det måske ikke giver så meget mere pr. træ, siger Jørgen J. Pedersen.
 

Læs også