Sender 130.000 kvalitetsjuletræer ud i verden

Jørgen Bang eksporterer hvert år omkring 130.000 juletræer. De fleste smutter til Frankrig, mens der også sælges træer til både Grønland og Afrika. Selvom markedet er presset, sænker Jørgen ikke priserne på sine træer, for her ved kunderne, at der også er blevet kælet lidt ekstra for hvert enkelt træ.

130.000 juletræer sendes over landets grænser fra ejendommen ved Barmer nær Nibe og 80.000 af dem er produceret af Jørgen Bang selv.

Han har været i branchen i 40 år og eksporterer i dag nordmannsgran til omkring 35 kunder. Den største kunde har i år bestilt 20.000 træer, mens den mindste kunde har lagt en ordre på 400 træer. Fælles for alle kunderne er, at de bor uden for Danmark.

Jørgen Bang sender træer ud til kunder i hele Europa og første sending er allerede ankommet til sin destination.

- Jeg sælger træer til Thule i Grønland, de skal med skib og sådan en tur tager tre uger og fra den 1. oktober kan man ikke længere sejle derop, så de er sust afsted for længst, smiler Jørgen Bang, som også har kunder i Afrika.

 

100 procent efter kundens ønske

Jørgen Bangs største marked er Frankrig, hvor omkring 20 procent af træerne eksporteres til.

- De vil have et tæt træ, hvor man ikke kan se stammen, hvorimod træerne i Norden skal være mere åbne, så man kan hænge pynt på grenene, forklarer Jørgen Bang, som ser det som en af hans vigtigste opgaver at vide lige præcis, hvilke træer de forskellige kunder vil have. Derfor er han også rundt og besøge flere kunder op til jul, for at sikre sig, at de er tilfredse med de træer de har fået leveret.

Nogle kunder kommer selv og mærker deres træer, og de øvrige mange tusinde juletræer er Jørgen og sine to faste medarbejdere lige nu i fuld gang med at mærke i alle regnbuens farver.

Og fra den første weekend i november går det løs. Jørgen Bang, de to faste medarbejdere og fire polakker, som har været ansat i 15 år går i gang med at fælde.

Der laves omkring 15-20 paller om dagen, med cirka 100 træer på hver. Og det er 100 procent efter kundernes ønske, ikke alene selve træet, men også hvilke størrelser paller træerne skal pakkes på og om træerne skal spidses eller ej, og i så fald i hvilken størrelse.

- Det er jo helt klart en af mine styrker og min overlevelse. Der er også næsten altid nogle, der ringer og vil have flere træer end de har bestilt, og det kan vi også altid klare, siger Jørgen Bang, som ud over sine egne 80.000 træer årligt opkøber 50.000 træer fra 25 producenter, som enten passer deres produktion selv, eller hvor Jørgen planter eller passer juletræsarealerne.

 

Træerne skal slankes og formes

Selvom der skal fældes og sendes mange træer afsted på kort tid, er det ikke her, mandetimerne ligger.

- Vi bruger helt klart mest tid på at forme træerne, forklarer Jørgen og erkender, at man hos ham nok også bruger en del flere timer på denne opgave, end hos så mange andre juletræsproducenter.

For moden er skiftet og alle vil generelt have smallere og smallere træer. Og med en produktionstid på omkring ni år, tager det tid at omstille sig til kundernes ønsker.

- Vi laver flere indgreb på et træ, men det må ikke kunne ses. Det er vores hemmelighed, forklarer Jørgen Bang og viser træer, som kun han kan se er blevet slanket en del.

Jørgens mangeårige erfaring har også lært ham, at træerne endelig ikke må få for meget gødning.

- Vi bruger omkring 75 procent af den gødning, vi må bruge. Et år blev vi rådet til at bruge mere, med det resultat at træerne groede helt tosset, så det gør vi ikke igen. Vi tildeler gødning efter behov, og det varierer meget fra mark til mark. Og der er jo faktisk slet ikke grund til at bruge mere, fortæller han.

 

Danmarks flotteste juletræ

Jørgen Bang har meget høje krav til sine træer og kunderne ved godt, at her kan de købe kvalitet.

- Priserne bliver presset, men jeg sænker ikke priserne på mine træer, forklarer Jørgen, som har flere kunder, som fast har købt træer hos ham igennem en årrække.

Og at kvaliteten er i top, fik han også en anerkendelse for på årets Langesømesse på Fyn, hvor et træ fra ham, blev kåret til Danmarks flotteste juletræ.

- Jeg har været med på messen i over 30 år og af og til har jeg haft et træ med. Sidste år blev jeg nummer to og i år var jeg ikke i tvivl om, at jeg havde et vindertræ med, forklarer Jørgen Bang.

Hvis ikke træet var endt på Langesømessen, vurderer Jørgen Bang, at det ville have været solgt og leveret i Frankrig for 250 kroner – et træ på 2,25 meter.

- Det var et fuldstændig prima træ.

 

Reducerer arealet

Jørgen Bang fælder hvert år cirka en tredjedel 7 års-træer, en tredjedel 8 års-træer og en tredjedel 9 års-træer og efter i år reducerer han juletræsarealet med cirka 20 procent på grund af sin dåbsattest.

For det var tilbage i 1986 han blev ansat ved Dantræ i Fastrup. En virksomhed, som levede af at eksportere juletræer og som i 1991 måtte lukke. Stedet blev opkøbt af 12 investorer, deriblandt Jørgen Bang, som i 2005 købte den sidste mand ud.

Det var samme år, som han købte en ejendom i Frankrig og plantede stedet til med juletræer.

- Men jeg måtte erkende, at man ikke kan lave den kvalitet træer i Frankrig som man kan i Danmark, fortæller Jørgen, som i 2011 solgte stedet i Frankrig og købte stedet ved Barmer. Også ejendommen i Fastrup blev solgt.

I 2015 satte Jørgen Bang sin underskrift på en købskontrakt til en ejendom i Hadsund med 45 hektar juletræer og i 2017 på naboejendommen, som er plantet til med 30 hektar juletræer. Det betyder, at Jørgen Bang i dag driver omkring 200 hektar jord, hvoraf hovedparten er forpagtet.

 

Fremtid i Hadsund

Juletræsfremtiden for Jørgen Bang bliver også i Hadsund. For selvom han så nødigt vil undvære udsigten til Limfjorden, må han også erkende, at blæsten fra vest med salt i luften og til tider også havgus ikke er juletræernes favorit.

- Og så er klimaet også bare lidt mildere ved Hadsund, siger han.

Læs også