Årets første kartofler til 1000 kroner kiloet

Tirsdag blev de første danske kartofler gravet op på Samsø, og solgt til Coop. Pris: 10.000 kroner for ti kilo.

For tredje år i træk var kartoffelavler Frank Kristensen den første avler, der kunne grave nye kartofler op. Det skete på en lille mark udenfor byen Alstrup på Samsø, hvor kartoflerne blev sat til spiring ved juletid sidste år.

- Jeg har øvet mig på det her hele mit liv, men det er alligevel spændende hvert eneste år. Sol, regn, vind og varme er afgørende for, hvor tidligt og hvor gode de nye Samsø-kartofler er, siger Frank Kristensen.
 
En uge senere i år
Sidste år var kartoflerne klar til at blive gravet op af jorden en uge tidligere end i år. Men det skyldes primært vejret, siger avleren.
 
- I år har vi været særligt udfordret af et sent forår, men vi er alligevel kun godt en uge senere på den i forhold til i fjor. Og de ser flotte ud i år, kartoflerne. Marken her har jeg haft stort held med en del år. Den er ikke særligt stor, den vender mod syd og så er den rigtig godt skærmet mod vind. Det kan kartofler godt lide, lyder det fra Frank Kristensen.
 
De 10 kilo kartofler, der blev gravet op af jorden, blev ifølge VisitSamsø købt af Coop for 10.000 kroner. De kan fra onsdag købes i udvalgte Irma-, SuperBrugsen- og Kvickly-butikker. Kartoflerne er af sorten Solist, der er rundovale og gule.
 

Læs også