Seges viser de mest effektive klimaløsninger
Seges Innovation har i en rapport udvalgt og målt klimaeffekten af de 26 mest effektive klimatiltag, som landbruget vil kunne bruge i deres fødevareproduktion.

Seges Innovation vurderer, at øget dyrkning af efterafgrøder er det mest relevante virkemiddel til øget kulstoflagring i jorden fremadrettet. Arkivfoto
Uanset om man er planteavler, grise- eller fjerkræproducent eller driver en malkekvægsbedrift, så er der en række håndtag, man som landmand vil kunne implementere for at reducere klimagasudledningen fra sin bedrift.
Det står klart i rapporten Klimavirkemidler til dansk landbrug, der blev udgivet af Seges Innovation sidst i juni måned.
Rapporten beskriver 26 forskellige virkemidler, som spænder fra foderrelaterede tiltag til staldteknologier og indsatser i marken. Forskerne i Seges Innovation har beregnet potentialet i hvert virkemiddel.
Samlet set repræsenterer de 26 klimavirkemidler et reduktionspotentiale på 14,1 millioner tons CO2-ækvivalenter fra dansk landbrugs udledninger sammenholdt med udledningerne i 1990.

- Klimamålet kan nås
- Vores nye rapport viser, at det teknisk er muligt at nå Landbrugsaftalens mål om en udledning, der ligger 55-65 procent lavere end erhvervets udledning af klimagasser i 1990 svarende til 11,3-13,3 millioner tons CO2e. Med den nødvendige vilje til at investere og fjerne barrierer kan klimamålet for dansk landbrug nås, konstaterer Lisbeth Henricksen, direktør for Innovation i Seges Innovation.
- Det vil dog fortsat kræve en stor indsats at færdigudvikle og dokumentere virkemidlerne samt implementere virkemidlerne i praksis på landbrugsbedrifterne i løbet af de næste seks år, tilføjer hun.
Klimavirkemiddelrapporten beskriver både tilgængelige og nye virkemidler, som vurderes at kunne implementeres inden 2030. Der er også berørt kommende virkemidler, hvor der formentlig først opnås fuld reduktionseffekt efter 2030.
- Med den nødvendige vilje til at investere og fjerne barrierer kan klimamålet for dansk landbrug nås.
Lisbeth Henricksen, direktør, Seges Innovation
De mest effektive løsninger
En af de allermest effektive klimaløsninger, som landbruget kan bruge til at reducere sin udledning med, er udtagning af kulstofrige lavbundsjorde, der repræsenterer et reduktionspotentiale på 5,6 millioner tons CO2e i 2030.
Hernæst kommer biokul og fodertilsætningsstoffer, som skal modvirke metan fra køers fordøjelse, som de virkemidler med stort reduktionspotentiale.
Seges Innovation vurderer også i rapporten, at øget dyrkning af efterafgrøder er det mest relevante virkemiddel til øget kulstoflagring i landbrugsjorden fremadrettet.
- Der er helt reelle muligheder for at gøre vores landbrugsproduktion omtrent dobbelt så klimaeffektiv i løbet af de kommende år, hvis der gøres en god indsats på at færdigudvikle og godkende klimavirkemidlerne, siger Peter Wejse, klimachef i Seges Innovation, og tilføjer:
- Det vil kunne sætte Danmark på verdenskortet som spydspids for bestræbelserne på at få en bæredygtig fødevareproduktion.
Klimavirkemiddelrapporten fra Seges Innovation er udarbejdet af mere end 25 eksperter inden for planter, husdyr, økonomi, klima og miljø. Rekvirent af rapporten er Landbrug & Fødevarer.