Gør gyllearbejdet mere effektivt med digitale værktøjer
Med digitale værktøjer kan du optimere arbejdet med gylle, så du får det største udbytte fra markerne, skåner miljøet så meget som muligt og har en høj arbejdssikkerhed.

Med digitale værktøjer kan du sikre dig, at du får mest muligt ud af gyllen til gavn for både din pengepung, dine afgrøder og miljøet, skriver Jesper Riber Nielsen i sit indlæg. Arkivfoto
Af Jesper Riber Nielsen, director, Digital Crops, Seges Innovation
Gyllesæsonen er over os, og efter flere uger med dårligt vejr er du formentlig godt på vej til at give den »gas« med gyllesprederen i den kommende tid. Men hvordan sikrer du dig, at arbejdet med gyllen er både effektivt, sikkert og skånsomt for miljøet?
- Med digitale værktøjer kan du sikre dig, at du får mest muligt ud af gyllen til gavn for både din pengepung, dine afgrøder og miljøet
Fra klummen
Svaret er digitale værktøjer, som populært sagt er din bedste ven, når det handler om gylle. Her er fire værktøjer, som kan hjælpe dig med gyllearbejdet i de kommende måneder:
1. Optimér tildelingen af gylle med Mark Online
Programmet Mark Online kan hjælpe dig med at optimere din gødskning med gylle i markerne, så afgrøderne på hver mark får den rigtige mængde gylle, og du kender udnyttelsesgraden.
Dermed har du grundlag for at give afgrøderne præcis de næringsstoffer, de har behov for, så de giver det største udbytte. Samtidig sikrer du dig, at du ikke overgødsker dine marker til skade for miljøet.
2. Beregn gyllens udnyttelsesgrad med CropManager
Programmet CropManager har for nylig fået en ny funktion, der automatisk kan hente informationer fra din gyllevogn om den udbragte gylle. Ved at kombinere dette med vejroplysninger fra DMI for den enkelte mark kan programmet beregne din gylles udnyttelsesgrad meget præcist. Dette letter dit registreringsarbejde, og gør dig klogere på at fastlægge behovet for slutgødning.
Den nye funktion kræver blot, at du har adgang til modulet »Tildelingslag«, som gør det muligt trådløst at indlæse data fra din gyllevogn. Som noget nyt kan du købe dette modul, uden at du som hidtil skal købe abonnement på CropManager Basic.
3. Hold styr på gylleanalyserne med SmartSlurry
Med den gratis app SmartSlurry kan du nemt registrere og holde overblik over dine løbende gylleanalyser direkte på mobilen. Appen gør det samtidig nemt at digitalisere gylleanalyser og beregne den præcise gødningsværdi af den udkørte gylle.
SmartSlurry fungerer ved, at du scanner stregkoden på bestillingssedlen fra EuroFins Agro med appen, inden du sender gylleprøven til laboratoriet. Når prøven er analyseret, får du resultatet direkte i appen sammen med tidligere prøver fordelt på de enkelte gylletanke på din bedrift.
Hvis du registrerer din udbringning af gylle med appen FarmTracking Premium, kan du desuden få hjælp af SmartSlurry til at dokumentere de udbragte næringsstoffer på de enkelte marker. Det er især en fordel, hvis du bruger præcisionsjordbrug som alternativ til efterafgrøder.
4. Gør gyllearbejdet sikkert med CRiskA
Det er ikke ufarligt at arbejde med gylle, og arbejdet resulterer hvert år i ulykker og arbejdsskader som følge af giftige gasser, der er i gyllen. Derfor er det centralt, at du har styr på arbejdssikkerheden for både dig selv og dine medarbejdere.
I appen CRiskA kan du nemt og hurtigt finde retningslinjer for at arbejde med gylle direkte på mobilen. Du kan blandt andet blive klog på de forskellige potentielt farlige situationer, der kan opstå i arbejdet, hvordan du bedst håndterer disse, og hvilke værnemidler du og dine medarbejdere skal anvende.
I appen kan du derudover også få masser af viden om, hvilke farer der er ved at arbejde med en lang række faremærkede, kemiske produkter i landbruget, og hvordan du håndterer dem korrekt i det daglige arbejde.
Få råd og vejledning hos din rådgiver
Gylle er en vigtig ressource for dig som landmand, fordi det er en naturlig kilde til næringsstoffer i form af blandt andet kvælstof, fosfor og kalium. Med digitale værktøjer kan du sikre dig, at du får mest muligt ud af gyllen til gavn for både din pengepung, dine afgrøder og miljøet.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at bruge de forskellige værktøjer, kan du tage fat på din rådgiver, der kan give dig råd og vejledning.
God fornøjelse med gyllearbejdet i den kommende tid!
