Rekordstort antal herregårde åbner på Herregårdenes Dag 2024

Når Herregårdenes Dag den 18. august afholdes for sjette gang, bliver der mulighed for at besøge hele 50 spændende slotte og herregårde landet over.

Imponerende bygninger og smukke parker summer af liv, når en lang række herregårde og slotte åbner for publikum med et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer i anledning af den nationale temadag Herregårdenes Dag.

- Det er helt fantastisk, at så mange vil være med på Herregårdenes Dag i år. I 2023 deltog 44 slotte og herregårde, og det var også rekord dengang, fortæller museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær fra Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, der er projektleder på Herregårdenes Dag.

Omvisninger

- Vi har generelt oplevet en stigende tilslutning både blandt deltagende slotte og herregårde og blandt besøgende i de seks år, Herregårdenes Dag har eksisteret, og det er dejligt, at se, at dagen er ved at blive en tradition, og at der er så stor interesse i at besøge de danske herregårde, som er så vigtig en del af dansk kulturarv, tilføjer hun.

På Herregårdenes Dag 2024 kan man blandt andet komme med på eksklusive omvisninger og spændende havevandringer. Nogle steder kan man opleve levendegørelse og marked, andre steder byder på koncert eller kaffebord.

Mulighederne er mange, og der er arrangementer over hele landet. Nogle arrangementer er gratis og andre kræver entré.

730 herregårde

Herregårdenes Dag er iværksat af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, og tanken bag begivenheden er at sætte fokus på de danske slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv.

- Herregårdenes Dag er en oplysningskampagne for de danske herregårde og den historie og kulturarv, de repræsenterer. I Danmark findes omkring 730 herregårde, og det danske landskab er formet af herregårdene, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet, siger Marie Kirstine Elkjær, og tilføjer:

- De store gamle hovedbygninger ligger stadig i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning – blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet.

- Med Herregårdenes Dag vil vi gerne invitere folk indenfor, så de får øjnene op for de mange smukke, storslåede herregårdsanlæg, der ligger overalt i landet.

Tredje søndag i august

Herregårdenes Dag har siden 2019 været afholdt hvert år den tredje søndag i august.

- Vi har generelt oplevet en stigende tilslutning både blandt deltagende slotte og herregårde og blandt besøgende i de seks år, Herregårdenes Dag har eksisteret

Marie Kirstine Elkjær, projektleder på Herregårdenes Dag

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er tovholder på begivenheden, der bliver til i samarbejde mellem de deltagende slotte og herregårde.

Programmet for Herregårdenes Dag kan findes på www.herregaardenesdag.dk.

Herregårdenes Dag 2024

- den tredje søndag i august

Nordjylland

Gammel Vraa

Havnø Gods

Herregården Hessel

Kokkedal Slot

Lindenborg Slot

Odden Herregård

Store Restrup

Voergaard Slot

Midtjylland

Gammel Estrup

Clausholm

Herningsholm

Kalø Jagtslot

Løvenholm Gods

Moesgaard

Nørre Vosborg

Rosenholm Slot

Sophiendal Gods

Spøttrup Borg

Ørslev Kloster

Middelalderborgen Østergaard

Syd- og Sønderjylland

Gram Slot

Fyn og øer

Broløkke Herregård

Dallund Slot

Erholm Gods

Hvedholm Slot

Hvidkilde

Lundsgaard Gods

Sanderumgaard Gods

Skrøbelev Gods

Sjælland

Charlottenlund Slot

Egholm Slot

Gavnø Slot

Gjorslev Gods

Jægerspris Slot

Kragerup Gods

Thorvaldsen på Nysa

Roskilde Kloster

Rungstedlund

Rønnebæksholm

Sauntehus

Selsø Slot

Svanholm Gods

Tersløsegaard

Lolland-Falster-Møn

Frederiksdal Gods

Halsted Kloster

Krenkerup

Kærstrup Gods

Liselund Lystslot

Pederstrup

Søllestedgaard

Læs også