Når Herregårdenes Dag den 18. august afholdes for sjette gang, bliver der mulighed for at besøge hele 50 spændende slotte og herregårde landet over.
Imponerende bygninger og smukke parker summer af liv, når en lang række herregårde og slotte åbner for publikum med et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer i anledning af den nationale temadag Herregårdenes Dag.
- Det er helt fantastisk, at så mange vil være med på Herregårdenes Dag i år. I 2023 deltog 44 slotte og herregårde, og det var også rekord dengang, fortæller museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær fra Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, der er projektleder på Herregårdenes Dag.
Omvisninger
- Vi har generelt oplevet en stigende tilslutning både blandt deltagende slotte og herregårde og blandt besøgende i de seks år, Herregårdenes Dag har eksisteret, og det er dejligt, at se, at dagen er ved at blive en tradition, og at der er så stor interesse i at besøge de danske herregårde, som er så vigtig en del af dansk kulturarv, tilføjer hun.
På Herregårdenes Dag 2024 kan man blandt andet komme med på eksklusive omvisninger og spændende havevandringer. Nogle steder kan man opleve levendegørelse og marked, andre steder byder på koncert eller kaffebord.
Mulighederne er mange, og der er arrangementer over hele landet. Nogle arrangementer er gratis og andre kræver entré.
730 herregårde
Herregårdenes Dag er iværksat af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, og tanken bag begivenheden er at sætte fokus på de danske slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv.
- Herregårdenes Dag er en oplysningskampagne for de danske herregårde og den historie og kulturarv, de repræsenterer. I Danmark findes omkring 730 herregårde, og det danske landskab er formet af herregårdene, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet, siger Marie Kirstine Elkjær, og tilføjer:
- De store gamle hovedbygninger ligger stadig i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning – blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet.
- Med Herregårdenes Dag vil vi gerne invitere folk indenfor, så de får øjnene op for de mange smukke, storslåede herregårdsanlæg, der ligger overalt i landet.
Tredje søndag i august
Herregårdenes Dag har siden 2019 været afholdt hvert år den tredje søndag i august.
- Vi har generelt oplevet en stigende tilslutning både blandt deltagende slotte og herregårde og blandt besøgende i de seks år, Herregårdenes Dag har eksisteret
Marie Kirstine Elkjær, projektleder på Herregårdenes Dag
Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er tovholder på begivenheden, der bliver til i samarbejde mellem de deltagende slotte og herregårde.
Programmet for Herregårdenes Dag kan findes på www.herregaardenesdag.dk.
Herregårdenes Dag 2024
- den tredje søndag i august
Nordjylland
Gammel Vraa
Havnø Gods
Herregården Hessel
Kokkedal Slot
Lindenborg Slot
Odden Herregård
Store Restrup
Voergaard Slot
Midtjylland
Gammel Estrup
Clausholm
Herningsholm
Kalø Jagtslot
Løvenholm Gods
Moesgaard
Nørre Vosborg
Rosenholm Slot
Sophiendal Gods
Spøttrup Borg
Ørslev Kloster
Middelalderborgen Østergaard
Syd- og Sønderjylland
Gram Slot
Fyn og øer
Broløkke Herregård
Dallund Slot
Erholm Gods
Hvedholm Slot
Hvidkilde
Lundsgaard Gods
Sanderumgaard Gods
Skrøbelev Gods
Sjælland
Charlottenlund Slot
Egholm Slot
Gavnø Slot
Gjorslev Gods
Jægerspris Slot
Kragerup Gods
Thorvaldsen på Nysa
Roskilde Kloster
Rungstedlund
Rønnebæksholm
Sauntehus
Selsø Slot
Svanholm Gods
Tersløsegaard
Lolland-Falster-Møn
Frederiksdal Gods
Halsted Kloster
Krenkerup
Kærstrup Gods
Liselund Lystslot
Pederstrup
Søllestedgaard